Közélet

A Bekecsen élő Nagy József a városi ünnepségek aktív résztvevője. Szavalataival, egyéni előadásmódjával mindig lebilincseli a közönséget. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy régebben kutyák kiképzésével is foglalkozott.

Amikor ’56-ban kiment Ausztráliába, sok helyen megfordult, többféle munkája volt Józsi bácsinak. – A kezdetekkor civil alkalmazottként dolgoztam a rendőrségnél. A feladatom volt, hogy öt németjuhász kutyát kellett rendben tartanom: etettem, tisztítottam, futtattam őket, amikor kellett, tehát napi kapcsolatba kerültem a kutyákkal. Később egy farmon dolgoztam, ahol dingókat szelídítettünk. Egy dingó olyan jó barátom lett, hogy szabadon járkált velem: póráz és szájkosár nélkül jött mellettem a járdán.

Ott rengeteget megtanultam a dingókról és akkor szerettem meg ezt a kutyavilágot. Miután hazakerültem Magyarországra, vettem egy szép fajtatiszta belga juhászkutyát, mert tetszett a mozgása, a viselkedése és betanítottam egy-két dologra, majd elkezdtünk versenyekre járni. A világbajnokságon Szlovákiában az országos selejtezőbe jutottam és ott is a középmezőnyben végeztem.

Majd az elkövetkezendő 5-10 évben felneveltem több kutyát és velük is sorra nyertem a versenyeket. Mogyorósi István úr javaslatára kezdtem el foglalkozni komolyabban a kutyák kiképzésével. Ehhez nagyon nagy előnyt jelentett a külföldön nyert tapasztalatom a dingókkal. Mindig éreztem, hogy többet tudnak az állatok.

Amikor nyugdíjba mentem, utána 15 éven keresztül jártam versenyekre, ez alatt többszörös világbajnok és nyomkövető bajnok lettem, ezen kívül bemutatókat tartottam. Idén tavasszal megkaptam az aranykoszorús mester kiképző kitüntetést Miskolcon az eddig elért eredményeimért – mondta Józsi bácsi, akinek tervei között szerepel egy kutyás bemutató megszervezése a közeljövőben.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.