Közélet

Szerencs város önkormányzata ebben az évben is pályázatot hirdetett az első lakáshoz jutók támogatására és mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse a városban élő szépkorú lakókat. Nyiri Tibor polgármestert kérdeztük a témával kapcsolatban.

Az idén rekordszámú jelentkező volt az első lakáshoz jutók támogatására, így az önkormányzat megemelt összegű támogatással, összesen 3,6 millió forinttal tudja támogatni a városban letelepedni kívánó fiatalokat. A Képviselő-testület 2018 márciusában fogadta el az új rendeletet az első lakáshoz jutók támogatásáról.

A határozat annyiban módosult, hogy mivel a családalapítás, az építkezés, a lakásvásárlás -a fiatal felnőttek életstílusának változása miatt - kitolódott, ezért a korábbi 35 év alatti életkort 40 évre emelte fel a testület. A feltételek között szerepelt még, hogy legalább 3 éve állandó szerencsi lakóhellyel rendelkezzenek a jelentkezők, vagy egy éve folyamatos szerencsi munkaviszonyuk legyen, mert így ugyanúgy jogosultak a támogatásra.

– Eredetileg 2 millió forint volt a kitűzött keretösszeg, de olyan sokan jelentkeztek, hogy a Képviselő- testület átértékelte és megemelte az eredeti összeget 3,6 millió forintra.

Fotó: illusztráció, getty images

Ezzel is azt hangsúlyozzuk, hogy kiemelten fontos nekünk a fiatalok Szerencsen való letelepedése és építkezése. 40 pár jelentkezett és a költségvetés módosításával a tervezett 10 helyett 20 fiatalt részesítettünk támogatásban. Pályázónként 200 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyújtunk. A beérkezett pályázatokról a pénzügyi bizottság előzetes véleménye után a Képviselő-testület döntött – mondta Nyiri Tibor polgármester

– Mi lehet az oka, hogy idén ilyen kimagaslóan sokan jelentkeztek?

– Nyilván közrejátszik a rendelet módosítása is, hiszen sokan 35-38 év körül jutnak el oda, hogy saját lakást tudnak venni, vagy építeni. Természetesen mi annak örülünk, ha a fiataljaink a városban képzelik el a jövőjüket és itt maradnak. Továbbra is felhívnám a figyelmet, hogy még mindig lehet ingyen telkekre pályázni a Bocskai utcában, ami egy újabb támogatási formája az önkormányzatnak.

Támogatják az időseket is!

Pár nap múlva beköszönt az október, ami az idősek hónapja. Az ENSZ közgyűlése 1991-ben október 1-jét az idősek világnapjává nyilvánította. Szerencs Város Önkormányzata többféle módon támogatja a településen élő idős embereket.

– Átvettük és fenntartjuk az Idősek Otthonát, mellyel segítjük a Szerencsen és környékén élő elesett embereket. Ez nem csak az Otthonban lakó 200 ellátott miatt lényeges, hanem azért is, mert az ott alkalmazott közel 100 dolgozónak ezzel munkát tudunk biztosítani. A városban több nyugdíjas klub működik. Szeretnénk azt, hogy az emberek társadalmi élete a nyugdíjba vonulás után se szakadjon meg. Ezzel szerencsére sokan élnek, és természetesen a jövőben is támogatni kívánjuk a nyugdíjas egyesületeket, klubokat. Minden ősz folyamán Erzsébet-utalványt adományozunk saját bevételeink terhére annak, aki ezt igényli.

A Képviselő-testület 2014. szeptemberében tartott ülésén döntött arról, hogy az idősek felé fennálló tiszteletüket támogatás formájában is szimbolizálni kívánja. Az idősek világnapja alkalmából nyújtott támogatásra az a személy jogosult, aki szerencsi vagy ondi lakos és betöltötte a 60. életévét.

A támogatás évente egy alkalommal, szeptember hónapban igényelhető. Ezt Erzsébet- utalvány formájában nyújtja az önkormányzat személyenként 5.000 Ft értékben.

Elsősorban az idősekre voltunk tekintettel, amikor eltöröltük a kommunális adót, és nem is tervezzük visszaállítani. Évről évre megrendezzük az Aranyfakanál főzőversenyt az Idősek Otthona udvarán, hogy egy kis vidámságot csempésszünk a szociális intézmény lakóinak életébe.

Az idősek napja alkalmából minden évben műsorral köszöntjük a városban élőket. Erre a rendezvényre szeretettel invitálok minden Szerencsen és Ondon élő szépkorú hölgyet és urat. A hagyományokhoz híven műsorral és ajándékkal kedveskedünk, de a legfontosabb a gesztus, hogy nem felejtjük el kifejezni a tiszteletünket. Természetesen úgy gondoljuk, hogy egész évben oda kell figyelnünk a szépkorúakra, nyugdíjasokra – mondta Nyiri Tibor polgármester.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.