Közélet

Az Országgyűlés tavaly nyilvánította a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából. A kormány 9 milliárd forintot biztosít az emlékév támogatására. Ebből egyaránt 3 milliárd jut a bicentenáriumi programokra, a vidéki múzeumok támogatására, valamint az irodalmi emlékházak és emlékhelyek fejlesztésére. Szerencsen a programsorozat megnyitóját március 22-én tartották a Rákóczi-vár lovagtermében.

Az eseményen Konczné Tegzes Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Igazgatóságának igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a megyénkből Felsőzsolca, Mezőkövesd, Sajószentpéter, Sárospatak, Ózd és Szerencs településeket érte az a megtiszteltetés, hogy Petőfi Klub alakulhat a közművelődési intézményekben.

– A program a reformkor szellemiségéhez méltó kulturális alkalmakat juttat a kiválasztott településekre, lehetőséget teremt a nemzeti értékek megismerésére, művelődéstörténeti és szépirodalmi tudásbővítésre, szórakozásra továbbá a személyes és közvetlen kapcsolatokra építő, azokat erősítő közösségi együttlétekre – fogalmazott Konczné Tegzes Erika.

(Fotó: Konczné Tegzes Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Igazgatóságának igazgatóhelyettese)

Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere hangsúlyozta, hogy Petőfi örök, akkor is az volt, és most is az. – Mindig az események centrumában lévő politikus és forradalmár költő volt, de elsősorban ember és igaz hazafi. Ez a megemlékezés sorozat csak úgy ér valamit, ha az emberek maguknak érzik Petőfi életútját vagy a „Petőfiséget”, ami a magyarságunknak egy fontos téglája – mondta a polgármester.

Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője beszédében elmondta, hogy a mi gyönyörű vidékünk – Szerencs és környéke – Petőfit is lenyűgözte. – Magyarországon napjainkban számtalan út van a költőről elnevezve és olyan versei vannak, amelyeket ha az ember elolvas akkor a mai napig potyognak tőle a könnyei. A március 15-ei eseményeken amikor pici gyermekek, iskolások mondják el a nemzeti dalt az egy olyan öröksége az országnak, amiből nagyon sok erőt tudunk meríteni – hangsúlyozta a képviselő.

Mezei Marianna, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója beszédében kifejtette, hogy az elkövetkezendő kulturális események még jobban összekovácsolják a helyi embereket és fejlesztik a közösséget. Az eseményen a Bolyai János Katolikus Általános Iskola diákjainak 2022-es március 15-ei műsorából láthatták részletet a megjelentek.

(Borítókép: A Bolyai János Katolikus Általános Iskolai diákjainak műsora, fotó: Nagy István / Szerencsi Hírek)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.