Közélet

Szerencs Város Önkormányzata 1998 óta minden évben megünnepli Szerencs Város Napját április 20-án, emlékezve arra, hogy 1605. április 17-20 között itt tartottak országgyűlést, amin Bocskai Istvánt Magyarország fejedelmévé választották. A képviselő-testület hagyományosan a város napján adja át a kitüntetéseket azoknak, akik az elmúlt években hozzájárultak a település gazdasági, társadalmi és szellemi életének fejlődéséhez.

A programsorozat reggel a Kossuth téren található Bocskai szobornál kezdődött, ahol a városvezetők, képviselők, intézményvezetők és a helyi 792.sz. Bocskai István Cserkészcsapat tagjai helyezték el a megemlékezés koszorúit. Ezt követően a megjelentek átvonultak a református templomba, ahol Balázs Pál, református lelkipásztor mondott ünnepi beszédet. Az atya kiemelte a politikai vezető nagy tetteit. Elhangzott, hogy az 1604–1606 között zajlott Bocskai-felkelés örökre beírta Szerencs nevét a magyar történelembe. Balázs Pál beszédét követően a Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak és tanárainak ünnepi műsora következett. A program a Rákóczi-vár színháztermében folytatódott, ahol ünnepi testületi ülés keretében adták át a város 2022-es kitüntetéseit.

„Szerencs Város Díszpolgára” kitüntető címet adományoztak dr. Gál András PhD. részére, Szerencs város társadalmi, gazdasági, kulturális fejlődése, hagyományainak megőrzése érdekében végzett több évtizedes kiemelkedő munkájáért. A képviselő az elismerést egy későbbi időpontban veszi majd át. Dr. Gál András 2019-ben vonult nyugdíjba a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnáziumból, ahol az azt megelőzőleg 38 évben dolgozott. Vezetői képességein túl kiváló szakember is, akinek szenvedélye a geográfia. Földrajzi tudományos munkásságát számos szakkönyv írása, tudományos konferenciák szervezése bizonyítja. Közéleti szerepét mutatja, hogy 32 éve a város képviselő-testületének tagja.

„Pro Urbe Szerencs” kitüntetést adományoztak Schlosserné Báthory Piroska részére a város közéletében végzett kiemelkedő teljesítményéért. A művésztanár grafikusként és festőként tevékenykedik. Kiállítást, tábort szervez „Szerencsi Képzőművész Stúdió” néven. Sokat tett és tesz a közösségért, elszánt, odaadó és kitartó szervező. Az „Öreg a Nénikéd” nyugdíjas klub alapító tagja. „Szerencs Város Közszolgálatáért” kitüntetést vehetett át Lévai Ferencné a város közéletében elért kimagasló, társadalmi tevékenységéért.

Lévai Ferencné 1979. december 6-tól a város egészségügyi alapellátásában dolgozik. Kezdetben fogorvos mellett, illetve háziorvosi körzetben, majd 1983. január 1-jétől az akkor újonnan megszervezett és beindított házi gyermekorvosi körzetbe került, és azóta is folyamatosan immár 38 éve ugyanabban a gyermekorvosi rendelőben, ugyanazzal az orvossal dolgozik. Munkáját lelkiismeretesen és nagy odaadással végzi.

Szintén „Szerencs Város Közszolgálatáért” elismerésben részesült Szaniszlóné Tóth Ágnes. Sokan ismerik a városban, hiszen állandó résztvevője rendezvényeknek. Aktív tagja több közösségnek és a Református Nőszövetségnek. Több évtizeden keresztül készítette és árusította a piacon lángosait. „Szerencs Város Tiszteletbeli Polgára” kitüntető címet vehetett át professor emeritus dr. Hanusz Árpád, a város értékeinek megőrzésében, hagyományainak továbbvitelében végzett kiemelkedő, önkéntes, társadalmi tevékenységéért.

Dr. Hanusz Árpád a Nyíregyházi Egyetem tanszékvezetőjeként szoros kapcsolatot ápol Szerenccsel és a gimnáziummal. Tevékeny résztvevője és írója volt a „Szerencs monográfia” könyv szerkesztésének. Segítette a gimnáziumban megrendezett országos földrajzi konferenciák sikeres lebonyolítását. A Nyíregyházi Egyetemen mindig támogatta a szerencsi fiatalokat, s az intézmény földrajz szakos diákjainak mindig városunkat jelölte ki terepgyakorlatra, ezzel is népszerűsítve a környéket.

Szintén „Szerencs Város Tiszteletbeli Polgára” elismerésben részesült Laco Ápád a rozsnyói magyar gimnázium igazgató-helyettese, és a Rozsnyó NB I. kosárlabda csapat edzője. Rózsnyó és Szerencs kulturális, valamint baráti kapcsolatainak elmélyítésében jelentős szerepe van. Mint a gimnázium egyik vezetője évtizedek óta tevékenykedik azon, hogy a Felvidék szép városában megmaradjon a magyar nyelvű oktatás. Minden évben ellátogat városunkba, és szervezi a szerencsi rozsnyói diákok kölcsönös látogatását a két város között.

Díjazták továbbá az országos megmérettetéseken kimagasló eredményeket elért fiatal sportolót Fábián Léna, súlyemelőt. 2021-ben Lengyelországban rendeztek a 15 és 17 év alattiak részére a Súlyemelő Európa Bajnokságot. A 23 fős magyar küldöttség tagjaként az országot és városunkat képviselve a serdülő korosztály 76 kg-os súlycsoportjában az előkelő negyedik helyezést érte el. Szintén tavaly rendezték meg Tamásiban az U15 és U17-es Országos Bajnokságot, ahol országos bajnoki címet szerzett. A város vezetése nem csak a sportolónak, hanem edzőinek Fekete Diánának és Morvai Zoltánnak is köszönetet mondott az eredményes felkészítéséért.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése „Hermann Lajos Kamarai Díj Szerencs” díját 2007-ben helyi kezdeményezésre alapította. Ebben az évben az elismerést Kiss Lajos női-férfi fodrászmester nyerte el. Kiss Lajos tősgyökeres szerencsi fodrászcsaládba született, ami a későbbiekben meghatározta jövőjét. Fodrász üzletét 1971 szeptemberében indította el, 1980-ban megszerezte a mestervizsgát. A szakma hazai legjobbjaitól tanult, többek között a nemzetközi hírű Hajas László volt az oktatója. Szakmája a hobbija is, amit immár a nyugdíj mellett 55 éve végez. Kedvenc időtöltése a horgászat. Aktív szerepet vállal a helyi horgász egyesületben, ahol több tisztséget betöltött, napjainkban halőrként is tevékenykedik.

(Borítókép ballról jobbra: Laco Árpád, Morvai Zoltán, Fábián Léna, Fekete Diána, Hanusz Árpád, Lévai Ferencné, – Koncz Zsófia a térség országgyűlési képviselője, Nyiri Tibor Szerencs város polgármestere –, Szaniszlóné Tóth Ágnes, Schlosserné Báthory Piroska, – Bihall Tamás BOKIK elnöke –, Kiss Lajos, – Zádeczkiné Sashalmi Emőke BOKIK szakképzési tanácsadó –. Hiányzik a fotóról: dr. Gál András.)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.