Közélet

Szerencs Város Napja kiegészítő programsorozatai hat napon keresztül tartottak. Az események a Szerencsi Képzőművészeti Stúdió tagjainak alkotásaiból válogatott kiállítással vette kezdetét április 19-én Rákóczi-vár árkád termében.

Az eseményen a művészeket és a megjelenteket Mezei Marianna, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója köszöntötte, majd Gulyás Levente a Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulójának gitárjátéka következett. Ezt követően Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere beszédében az alkotók munkáit méltatta. Mondandójában kiemelte Schlosserné Báthory Piroska személyiségét és munkásságát, aki összefogja és igazgatja a tehetségeket.

Ezt követően a kiállítás szervezője Schlosserné Báthory Piroska lépett a mikrofonhoz, aki röviden bemutatta a Szerencsi Képzőművészeti Stúdiót. Elhangzott, hogy a műhelyfoglalkozásokat 2017-ben kezdték, jelenleg 12 tagja van a közösségnek. A kiállításra az alkotók a legjobb műveiket hozták el, amik többsége akvarell, grafit és olajfesték technikával készült. A tárlat több héten keresztül díjmentesen megtekinthető a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár nyitvatartási idejében. A Szerencsi Képzőművészeti Stúdió tagjai: Dr. Berecz Anna, Bodovics Ferencné Margó, Budai Lajos, Ficsor Györgyné Kati, Hars Anna, Herczeg Jánosné Gizike, Jávorkai Jánosné Gizike, Kunder Gyula, Molnár Tiborné Erzsike, Molnár Lukács Gabriella, Perecsi Enikő, Takácsné Kovács Katalin.

Sokan elfogadták az invitálást a kiállítás megnyitójára. 

A kiegészítő programsorozat április 20-án a Rákóczi-vár gyermekkönyvtárában folytatódott, ahol nemzetközi rejtvényfejtő találkozót szerveztek. A résztvevőket Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere és Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte. A polgármester beszédében elmondta, hogy nagy öröm, ha versenyek öregbítik a város hírnevét. Koncz Zsófia sok sikert kívánt és szerencsi csokoládéval kedveskedett a nevezőknek. A beszédeket követően Skorván József, a Szerencsi Logiklub elnöke ismertette a versenyszabályokat, majd kezdetét vette a barátságos megmérettetés, amelyre a határon túlról is érkeztek. Az esemény végén a versenyzők oklevéllel és ajándékokkal távoztak.

A folytatásban április 22-én a szerencsi Kulcsár Anita Sportcsarnokban rendezték meg az I. Szerencsi Ovis Sportnapot. A szabadidős programon különböző játékos és ügyességi feladatokat kellett teljesíteni. Az esemény remek hangulatban telt, a gyermekek és szüleik önfeledten szórakoztak. Az este kastélykoncertet rendeztek a Rákóczi-vár színháztermében.

Az eseményen Giovanni Bononcini: When Saul Was King című angol barokk kórusmű dallamai csendültek fel. A fellépők között volt a Hassler Énekegyüttes (Miskolc), Művelődési Háza Kamarakórusa (Sárospatak), Lavotta János Kamarazenekar (Sátoraljaújhely, művészeti vezetője Dombóvári János) és a Hegyalja Pedagógus Kórus (Szerencs). Közreműködők: Dömötör Emőke (szoprán), Szabó Péter (tenor), Kovács Eszter (alt). Az est karnagya Sándor Zoltán volt. Az eseményt a Miskolci Kórusfesztivál Alapítvány támogatta.

A koncertnek a Rákóczi-vár adott otthont.

Közösségi kerékpározáson április 23-án délelőtt rövidebb 13 kilométeres szakaszon Szerencs kerékpárútjain tekertek a bringások, majd délután a 27 kilométeres túrára indultak a résztvevők. A Rákóczi-várban kézműves foglalkozáson a gyermekek különböző tavaszi témájú és Bocskai kitűzőket készítettek a Rákóczi-vár, gyermekkönyvtárában. Az este kezdetét vette a koncertnap. A fellépők között volt: CC116, Star Deluxe, Groovehouse és Dj Szücsi. Másnap reggel kezdetét vette az I. Városnapi Futóversenyt.

A Rákóczi-vár belső udvarán a résztvevőket Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere köszöntötte aki jó sportolást és kitartást kívánt a futóknak. Ezt követően egy rövid bemelegítést követően elrajtoltak a legkisebbek, majd őket követték a többi korcsoport indulói. Az óvodások egy kört tettek meg a vár körül, a 10 év alattiak (alsó tagozat) 1,25 km, a 10-14 évesek (felső tagozat) 2,5 km, a 15-18 év közöttiek (középiskola) szintén 2,5 km, míg végül a nyílt korcsoportosok 5,5 kilométert futottak már a belvárost is érintve. A verseny ideje alatt egy jótékonysági adakozást is tartottak. A jólelkű adakozók állateledellel támogatták a Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítványt. Az eseményen részt vettek a Nordic walking csoport tagjai is, akik erre az alkalomra külön pólókat és botokat kaptak ajándékba a város önkormányzatától. Az sportesemény több mint százan neveztek.

I. Szerencsi Városnapi Futóverseny.

A végeredmények: Ovis lány korcsoportban 1. Szepesi Eszter, 2. Szentirmai Anna, 3. Kiss Sára Zoja. Ovis fiú korcsoport: 1. Szőke Bálint, 2. Kartalin Zente, 3. Nagy Dominik. Alsó tagozatos lány korcsoport: 1. Csikai Hanga, 2. Müller Blanka, 3. Erdei Emma. Alsó tagozatos fiú korcsoport: 1. Kiss Orosz Imre, 2. Szemán Kende, 3. Nagy Olivér. Felső tagozatos lány korcsoport: 1. Takács Tímea, 2. Lukács Zsófi, 3. Konyári Kinga. Felső tagozatos fiú korcsoport: 1. Sárándi István, 2. Szakál Dániel, 3. Takács Áron. Középiskolások korcsoport: 1. Czakó Eszter, 2. Novák Panni, 3. Kiss Réka. Nyílt kategória 18 év alatt: 1. Szabó Tamás, 2. Czakó Regő, 3. Orosz Kristóf. Nyílt női korcsoport: 1. Madarász Rebeka, 2. Kulcsár Judit, 3. Endrészné Nagy Renáta. Nyílt férfi korcsoport: 1. Kohári Szabolcs Gábor, 2. Gábor Dávid, 3. Farmosi Imre. A programsorozat délután a Trio á la Kodály, térzene jazz koncertjével ért véget.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.