Közélet

Szerencs Város Önkormányzatának képviselő-testülete a Szeretlek Szerencs! civil mozgalom javaslatára 2021. októberében tartott munkaterv szerinti ülésen döntött a városban a Babafa program elindításáról. A megvalósítás helyszíneként az önkormányzat a Szabadság utca melletti zöldterületet jelölte ki, ahol az elmúlt napokban a Szerencsi Városgazda Nonprofit Kft. jóvoltából már elkészült – mart aszfalt felhasználásával – a területre vezető gyalogút.

A helyi Babafa program célja, hogy az önkormányzat az újszülött gyermekek tiszteletére a családjaikkal közösen fát ültet. A növények erősítik a családok Szerenccsel való kapcsolatát, szépítik a városképet és segítik a gyermekek természethez, valamint a környezetvédelemhez való kötődésének kialakulását. Hasonló faültetési programot egyre több önkormányzat szervez és a visszajelzések alapján rendkívül népszerű országszerte a kezdeményezés. Az előzetes tervek szerint a nyáron kezdődtek volna a faültetések, azonban az elmúlt időszak rendkívül aszályos időjárása miatt az önkormányzat úgy döntött, hogy legkorábban ősszel kezdik el az akciót – tájékoztatta szerkesztőségünket Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere.

A programhoz való csatlakozás önkéntes alapú. Azok a családok, akik részt kívánnak venni az akcióban a jelentkezési lap – az önkormányzat hivatali recepcióján kérhető – kitöltése után meghívót kapnak a faültetési ceremóniára, ahol átvehetik a babafát, névtáblát és elültethetik az őshonos növényt. Azok a személyek, akik már jelentkeztek a programra külön értesítést fognak kapni az új időpontól.

Szakértők szerint egy teljesen kifejlett fa egy ciklusa alatti oxigén kibocsátása 10 ember éves oxigén szükségletét fedezi. Emellett a fák jelentős mennyiségű szén-dioxid megkötésével a levegőt is tisztítják. Sok év elteltével amikor a babafák teljesen kifejlődnek, akár emberek százait juttathatják tiszta levegőhöz Szerencsen.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.