Közélet

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) évek óta futó portrésorozatában a nézők hetente olyan akadémikus és más művészek, művészetelméleti szakemberek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Az MMA megbízásából készülő kb. 52 perces portréfilmek a köztelevízió M5, valamint Duna World csatornáin rendszeresen láthatók. A 2022. november 6-ai adásban Salamin Ferenc szerencsi főépítészről készült portréfilm volt látható.

Salamin Ferenc gyakorló építészként, a Tokaj-hegyaljai borvidék meghatározó alakja. A területhez megvalósult épületei mellett, az immáron huszonkét éve végzett szerencsi főépítészi tevékenysége köti. A gyakorlati tervezési munka mellett kutatja is a borvidék épített örökségét. Szakmai tevékenységéért számos fontos elismerést kapott, ám számára jóval fontosabb az épületek kiváló minősége, illetve a szakma széles körű gyakorlása az építészoktatástól a főépítészi tevékenység jogszabályi hátterének rendezéséig.

„Létrehozni a lehetetlent, megvalósítani az épületek történeti folytonosságát, természetes fejlődését. Segítségül hívni az egykori lakókat, építeni, fényt adni ismét az embertől megbélyegzett házaknak” – fogalmazta meg szakmai hitvallását Salamin Ferenc.

A portréfilm ide kattintva megtekinthető.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.