Közélet

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27. a véradók napja hazánkban, mivel 1954-ben ezen a napon adományoztak először kitüntetéseket a sokszoros véradóknak. Tavaly az év végéhez közeledve ezért országszerte ünnepségeken adták át a kitüntetéseket a Vöröskereszt területi szervezetei.

A Bolyai János Katolikus Általános Iskolában december 21-én megtartott eseményen sokszoros szerencsi és a környéken élő véradóknak gratuláltak. A megjelenteket Laták Kamilla, a Vöröskereszt megyei koordinátora köszöntötte, aki a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet. Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere beszédében kiemelte, hogy aki vért ad, egyben életet is ajándékoz.

Ezt követően Kiss Bence Gábor, a Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulójának szaxofon játéka következett. A műsor után az elismerő okleveleket és kitüntetéseket Nyiri Tibor polgármester és dr. Brugoviczky Zsolt, a Magyar Vöröskereszt Dél-Borsod Terület Szerencsi Szervezetének elnöke nyújtotta át.

Balról jobbra: Nyiri Tibor, Lesinszki Lajos és dr. Brugoviczky Zsolt. Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek

A Magyar Vöröskereszt 25-szörös véradásért kitüntetését adományozta Mileff Tímeának és Molnár Józsefnek. Az 50-szeres kitüntetést Farmosi Imre és Gálfi Anna Mária kapta, a 60-szoros oklevelet Gyömbér Zsoltnak nyújtották át. Szintén elismerő oklevelet vehetett át Lesinszki Lajos, aki már több mint 90 alkalommal adott vért. „A húszas éveimben kezdtem el és azóta csinálom. Nagyszerű érzessél tölt el az, amikor megkapom az sms-t, hogy a mai napon felhasználásra került a vérem” – mondta érdeklődésünkre Lesinszki Lajos, aki hangsúlyozta, hogy önzetlenségből nyújtja a karját.

Az önkéntesek munkája létfontosságú, hiszen a tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható. A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 önzetlen emberre van szükség.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.