Közélet

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség, Szerencs Város Önkormányzata, valamint Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár közös szervezésében Tűzoltó Szakmai és Családi Napot rendeztek május 27-én a szerencsi Rákóczi-vár teljes területén.

Az eseményt megnyitó beszédében dr. Bobkó Géza alpolgármester elmondta, hogy a Jóisten a kegyeibe fogadott minket, hiszen az időjárási feltételek rendkívül kedvezőek, majd a lánglovagokat méltatta.

„Az egész magyar lakosság nevében elmondhatom, hogy a tűzoltók munkáját rendkívül tiszteljük, hiszen baj esetén rájuk mindig lehet számítani. Munkájukért az egész társadalom hálás lehet, hiszen az emberi életen kívül anyagi, vagyoni értékekért is küzdenek. A tűzeseteken kívül jelen vannak természeti katasztrófáknál és közlekedési baleseteknél is. Ilyen felelősségteljes hivatás nagyon kevés van. Köszönjük a munkájukat és odaadásukat – mondta beszédében az alpolgármester.

Dobson Tibor tű. vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke hangsúlyozta, a szerencsi Rákóczi-vár tökéletes helyszín erre a rendezvényre, amely remek példa az együttműködésre, hiszen a tűzoltókon túl különböző rendvédelmi szervezetek (katonaság, rendőrség, mentőszolgálat, polgárőrség) is jelen vannak az eseményen.

Országos Kismotorfecskendő-szerelő Bajnokság - Fotó: Nagy István / Szerencsi Hírek

Macz János Zsolt tű. ezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója beszédében kitért arra, hogy sok főzőversenyen, családi napon és megmérettetésen volt már, de olyanon mint a szerencsi még nem. Ezen az eseményen minden együtt van, és reméli, hogy ebből hagyomány lesz.

Varga András tű. alezredes a Magyar Tűzoltó Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a szervezést már hónapokkal korábban megkezdték a társszervezetekkel együtt.

„Igyekeztünk a lakosság számára hasznos információkat átadni. Hivatásunkat meg kell ismertetni a fiatalokkal, a lakossággal, hiszen ha kellő információval látjuk el őket, a mi munkák is kevesebb lehet, gondolok itt a megelőzésekre. Az utánpótlás nevelés is fontos, ezért iskolába járunk előadásokat tartani, tűzoltó-sportot oktatunk, ezekkel a tevékenységekkel kívánjuk elősegíteni azt, hogy az önkéntes és a hivatásos tűzoltók utánpótlása hosszútávon biztosítható legyen – hangsúlyozta Varga András.

Az egész napos eseményen számos program várta a legkisebbeket, mint például Trafi, a Baráthegyi Kutyaiskola vakvezető kutyája - Fotó: Nagy István / Szerencsi Hírek

A szakmai nap egyik leglátványosabb eseménye az Országos Kismotorfecskendő-szerelő Bajnokság 1. fordulója volt, amit Szerencsen tartottak. A megmérettetés célja, hogy az ország tűzvédelmét alkotó szervezetek csapatai versenyszerű keretek között mérhessék össze felkészültségüket egy olyan versenyszámban, melynek hagyományai a hivatásos-, az önkéntes- és létesítményi tűzoltóságok, továbbá az önkéntes tűzoltó egyesületek tekintetében is azonosak.

Az egész napos eseményen számos kísérő program volt: műsort adott a Megyaszói Fúvós Zenekar, volt főzőverseny, honvédségi bemutató, kézműves foglalkozás, habparty és ugrálóvár. Nagy sikert aratott Trafi, a Baráthegyi Kutyaiskola vakvezető kutyája és Hope, a 6 éves németjuhász a Spider Mentőcsoport tagja.

A főzőverseny végeredménye:

1. hely FER Tűzoltóság
2. hely Borsodbótai Önkéntes Tűzoltó-, Településszépítő-, Környezetvédő- és Foglalkoztatást Elősegítő Egyesület
3. hely Bolyai János Katolikus Általános Iskola főzőcsapata
Különdíj: Sátoraljaújhelyi Dohánygyár Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.