Közélet

A Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár a hagyományoknak megfelelően az idén is csatlakozott a Házasság Hete Mozgalom országos programsorozatához.

Hazánkban február 11. és 18. között tizenhetedik alkalommal rendezték meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. Az Angliából indult és a már több mint húsz országban jelen lévő mozgalom a házasság, a család értékeire, a párkapcsolatok tudatos gondozására kívánja ráirányítani a figyelmet. Az idei év mottója: Állandó megújulásban. A szerencsi eseményt február 14-én a Rákóczi-vár árkád termében tartották, ahol kerekasztal-beszélgetésre várta az érdeklődőket Nyiri Tibor polgármester, Balázs Pál református lelkipásztor, Szarvas Péter római katolikus plébános, Branovits Edina anyakönyvvezető, Király Judit, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója és Botos Hedvig pszichológus.

Nyiri Tibor polgármester szerint a jó párkapcsolat és a boldog házasság alappillére a kommunikáció. Mint mondta, minden lehetőséget kihasználva üljünk le partnerünkkel beszélgetni, és rendszeresen tervezzük a közös jövőt. Fontos megvitatni a heti, havi és az éves célokat, azok eléréséért minden követ meg kell mozgatni. Ez alól a nyugdíjas évek sem kivételek.

Branovits Edina anyakönyvvezető tapasztalatai szerint az ifjú párok hamar feladják a harcot. Elmondta, hogy manapság a fiatalok nagyon könnyen megfutamodnak a problémák elől, nem akarják megoldani a párkapcsolati gondokat, hanem a könnyebb utat választják és egyszerűen új partnert keresnek maguknak. Az anyakönyvvezető szerint ez rendkívül rossz üzenetet képvisel a kortársaiknak. Hangsúlyozta: minden kapcsolatért küzdeni kell, a nehézségeket, akadályokat közösen kell megoldani.

Mindkét egyházi képviselő arról szólt, hogy a polgári eskütétel mellett fontos az egyházi is, ugyanis ez tovább erősíti a párok kapcsolatát.

Botos Hedvig pszichológus tapasztalatai alapján elmondta, hogy ha egy házasság holtpontra jut, akkor a legfontosabb az, hogy mindketten továbbra is emberként bánjanak a másikkal. A kapcsolatot nem szabad teljes mértékben megszakítani, ha pedig született közös gyermek, akkor az ő érdekét minden másnál előrébb kell helyezni.

A közönség soraiban főként az idősebb házastársak voltak többségben. Közülük volt olyan, aki szerint ebben a rohanó világban egyre nehezebb a szépkorúak élete, sokan egyedül maradnak, éppen ezért elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az idősekre is gondolva a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár sok programot szervez.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.