Közélet

Jean-Pierre Polanen, a Nestlé Hungária Kft. szerencsi és diósgyőri egykori gyárigazgatója saját művét adományozta a városi könyvtár részére.

A „The Soul of a Nation” (Magyarul: „Egy Nemzet Lelke”) a dél-amerikai surinamei értékek lenyűgöző világába kalauzolja el az olvasókat. Először olyan kérdésekre kapnak választ, mint például: „miért van minden embernek egyedi értékrendszere? Milyen értékek léteznek és honnan származnak? Melyek járulnak hozzá a jóléthez, az üzleti világban elért fenntartható sikerhez és a gazdasági növekedéshez? Hogyan alkalmazzák a nemzeti értékeket politikájukban az olyan országok, mint India, Szingapúr, Kanada és Hollandia? Ezt követően a könyv a surinamei nemzet színes múltját helyezi előtérbe, kezdve a soknemzetiségű lakosság leírásával. Az utazás pedig folytatódik, még mélyebbre ásva és feltárva a helyi emberek őseinek eredetét és DNS-ét. Olyan témákat is feszeget, hogy a gyarmatosítás, a rabszolgaság és a különböző vallások miként befolyásolták az országot és az értékeket. A szerző azonban nem áll meg a múlt és jelen elemzésénél, hanem az utolsó fejezetben részletesen leírja, hogyan működhetne egy nemzeti program az értékek és normák erősítésére a társadalom minden szintjén.

Jean-Pierre Polanen könyvet adományozott a szerencsi könyvtárnak. Fotó: Szerencsi Hírek – Nagy István 

Az író Suriname-ban született. Számos országban élt és dolgozott többek között Svájcban, Hollandiában, Japánban és Magyarországon is, ahol több éven keresztül vezette az említett gyárakat. Folyékonyan beszél magyarul, angolul, hollandul, franciául és spanyolul. Jelenleg egy külföldi egyetemen tanít, alapítványok munkájában vesz részt, de tanácsaival cégeknek, vállalkozásoknak is segít.

A Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár nevében a kötetet Tamásné Szabó Klára, az intézmény bibliotékájának vezetője vette át. A mű már kölcsönözhető bárki számára, aki érvényes könyvtári tagsággal rendelkezik. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy ha nem rendelkeznek igazolvánnyal akkor mindenképp érdemes kiváltani, hiszen több mint 40 ezer könyvből lehet válogatni mindössze évi 400 forintért. A kötet megvásárolható az Amazonon is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.