A nyári szünet előtti utolsó összejövetelüket tartották az „Öreg a nénikéd” klub tagjai csütörtökön a hűtőtavaknál.
Az „Öreg a nénikéd” klub 2012 óta létezik, tagjainak száma húsz és harminc között váltakozik. Aktív résztvevői Szerencs város rendezvényeinek és szívesen szerveznek közösségi programokat is a klub keretein belül. A közös főzés is egy olyan hagyományosan visszatérő esemény az életükben, amely évente kétszer megismétlődik – tudtuk meg Kardos Sándornétól, a klub vezetőjétől. Erzsébet azt is elárulta, hogy ezúttal a nyári szünet előtti utolsó összejövetelt tartották a tóparton, ahol most rendhagyó módon nem ők főztek, hanem a város polgármestere, Kiss Attila forgatta a fakanalat a bográcsban.
A klub tagjai szívesen foglalkoznak olyan dolgokkal, amely frissen tartja az agyat, pallérozza az elmét, de persze az sem hátrány, ha közben finom falatok is társulnak a gondolatok mellé. Miközben a bográcsban már javában rotyogott az öhöm vagy másik nevén slambuc, addig az asztalon sorakozó sütemények és pogácsák receptjei cseréltek éppen gazdát, hiszen mindig lehet tanulni valami újat egymástól.
Azt is kiderült, hogy minden jeles napot és természetesen egymás születésnapját, névnapját is megünneplik a klubtagok. Továbbá gyakran kirándulnak, fedeznek fel szép helyeket Magyarországon és szereznek új ismereteket hazánk kincseiről, de határon túlról is – mondta Erzsébet.
Főzőversenyekre is be szoktak nevezni és általában jó helyezést érnek el, de most ez egy olyan különleges alkalom volt – hiszen nem minden nap főz nekik a polgármester –, amelyen csak az asztalhoz kellett ülniük és elfogyasztani az ételt.
„Hírét vették a klubban, hogy alföldi származású vagyok és tudok öhömöt (slambuc) főzni. Nemrégiben találkoztunk a pedagógusnapi rendezvényen és akkor merült föl, hogy nem főznék-e nekik az évzáró rendezvényükön. Természetesen igent mondtam” – hangoztatta Kiss Attila, akik a bogrács mellett szólítottam meg.
Az étel szabolcsi recept alapján készült, nem tartalmaz húst, viszont szalonnazsírt igen és kifejezetten nehéz fogás. Nem hiába volt a pásztorok és a mezőgazdasági munkát végzők egyik fő eledele, mert az egész napos szabad levegőn végzett tevékenységek miatt kellett az energiában gazdag étkezés. Az öhöm alapja hagyma, burgonya, fűszerek, valamint pirított lebbencs tészta, amit bőven kell adagolni az ételhez.
Szöveg: Nagy-Hankó Krisztina
Fotók: Bartók Bence