Közélet

Barbeque magyar bajnokságot (BBQ) tartottak szombaton a Szerencsi Rákóczi-vár udvarán. A két főszervező Csejtei Tamás, aki BBQ eszközök gyártásával foglalkozik és Vizsolyi Róbert helyi étteremtulajdonos. Októberben már az ötödik I Love Smoky versenyt fogják megrendezni. Tavaly volt először Szerencsen és idén is a Rákóczi-vár ad majd otthont a rendezvénynek, amely immár nemzetközivé válik. Ebben az időpontban lesz a magyar bajnokság harmadik fordulója is.

Június 14-én, szombaton a magyar bajnokság második fordulója zajlott a vár udvarán. Tíz csapat versengett, akik az ország minden részéből érkeztek. A versenyben többféle húst kellett elkészíteni csirke, sertés tarja vagy lapocka szeletben vagy tépve, illetve sertés oldalas egészben, továbbá egy Mystery Box – ez nem volt kötelező elem, csak választható, itt a szervezők adták a különleges hozzávalókat a versenyzőknek. Fürjtojás, fürj egészben, és tamarind, egy egzotikus, savanykás-édes gyümölcs volt az alapanyag – tudatta Csejtei Tamás.

Hat bíró értékelte az elkészült remekműveket, akik szigorú pontozási rendszerben dolgoztak. A kóstolás „vakon” történt, hiszen nem tudták az értékeléskor, hogy melyik ételt ki készítette és nem is tartózkodtak a versenyzői területen. Csejtei Tamás hét éve kezdte a versenyzést, és a kiállításokat barbeque témában. Ez idő alatt nagy tapasztalatot szerzett a hús elkészítésének módjairól. Egy nagy tévhitre is felhívta a figyelmet, mely szerint a grillt és a BBQ-t gyakran összecserélik, összehasonlítják, holott a két eljárás teljesen különbözik egymástól.

A csapatok nagy odafigyeléssel készítették a finomabbnál finomabb húsokat

A grillezés egy viszonylag gyors sütési mód, általában faszén parázson. A barbeque sütés pedig meleg füsttel történik 115 és 135 fok között hosszú idő alatt, kíméletesen. Például egy sertésoldalast így négy-öt óra hosszáig kell sütni. Ezt egy háziasszony otthon a konyhában másfél-két óra alatt készíti el. Tehát nem a barbeque szósz számít, hanem a sütési mód – hangoztatta Tamás. A "Ribs in Peace" csapat két budapesti, és egy szegedi tagból áll, Primmer Gábor, Horhauzer Tamás és Molnár Ádám alkotja. Már sokadjára vannak ezen a versenyen, és már a legelső alkalommal megnyerték a sertés kategóriát. A három kötelező számban indultak a versenyen ez alkalommal – mondta Primmer Gábor.

A rengeteg gyakorlás a kulcsa a sikernek, sokat sütnek a családnak is, de az az étel, és amit a versenyre sütnek, különböző ízvilágot képvisel. A bírák itt csak egy falatot kóstolnak, tehát abban az egy falatban benne kell lennie az összes íznek, sokkal komplexebben és töményebben. A húsnak jó állagúnak kell lennie és kíméletesen kell sütni megtartva a megfelelő hőfokot, valamint a fűszerezést, a szósz arányát és a tálalást is el kell találni – hangsúlyozta a versenyző. Hozzátette: az igazi barbeque kicsit édeskés, de csípős lecsengésű.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.