Közérdekű

Az Alaptörvény 2. cikk (3) bekezdése szerint az országgyűlési képviselők általános választását az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani. Az időpontot a köztársasági elnök tűzi ki. Áder János köztársasági elnök a 2018. évi országgyűlési képviselők választását 2018. április 8. napjára írta ki.

Az Országgyűlés 199 képviselőből áll. A magyar választási rendszer vegyes rendszer, mely két részből áll: az egyéni választókerületi és a listás rendszerből. Az egyéni választókerületi rendszerben 106 egyéni választókerületre oszlik az ország területe, mindegyikben egy jelölt szerez mandátumot, a szavazatok relatív többségét megszerző jelölt lesz a képviselő.

A listás rendszerben országos listák vannak, mely listákról 93 képviselő szerezhet mandátumot. Tehát április 8-án egyfordulós választás keretében a választópolgárok két szavazattal rendelkeznek: egyrészt szavazhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, másrészt a másik íven arról döntenek, hogy az országos pártlistáról melyik pártot támogatják.

A szavazás napján 6-19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelyben a választó szerepel a névjegyzékben. A szavazóköri névjegyzékbe történő felvételről a választók február 19-ig kaptak tájékoztatást a Nemzeti Választási Irodától. A szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgár személyesen adhatja le voksát.

2014-es választás egy urnája, Fotó: Origó

A szavazás napján szerencsi lakcímétől távol tartózkodó választópolgár belföldön az általa megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön Magyarország külképviseletein szavazhat. Átjelentkezést április 6-án 16 óráig, a külképviseleti névjegyzékbe vételt március 31-én 16 óráig lehet kérni a www.valasztas.hu oldalon, illetve levélben vagy személyesen a Szerencsi Helyi Választási Irodán (3900 Szerencs, Rákóczi u. 89.).

A mozgásában egészségi állapota miatt gátolt választópolgár mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be meghatalmazott útján vagy levélben, legkésőbb április 6-án 16 óráig a Szerencsi Helyi Választási Irodához, a szavazás napján 15 óráig pedig a szavazatszámláló bizottsághoz. A kérelemnek tartalmaznia kell a választópolgár nevét, születési nevét, születési helyét, anyja nevét, személyi azonosítóját. Ha átjelentkezéssel szavazó választópolgár igényel mozgóurnát, a kérelemnek tartalmaznia kell azt a címet, ahova a mozgóurna kiszállítását kéri. A kérelem letölthető a www.szerencs.hu oldalról.

A szavazat leadására azt követően kerülhet sor, ha a szavazatszámláló bizottság megállapította a választópolgár személyazonosságát és személyi azonosítóját vagy lakcímét, és szerepel a névjegyzékben. A személyazonosság igazolására alkalmas: a magyar hatóság által kiállított személyazonosító igazolvány (személyi igazolvány, régi formátumú személyi), az ideiglenes személyazonosító igazolvány, a vezetői engedély, vagy az útlevél, ideiglenes útlevél. A személyi azonosító igazolására alkalmas: a személyi azonosítót igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya), vagy a hatósági bizonyítvány, illetőleg igazolás a személyi azonosító jelről.

A lakcím igazolására alkalmas: a lakcímet igazoló hatósági igazolvány, vagy a régi formátumú személyazonosító igazolvány, amennyiben a lakcímet tartalmazza. Személyazonosság és személyi azonosító vagy lakcím csak a szavazás napján is érvényes igazolvány valamelyikével igazolható. Szerencs város szavazóköreinek címében a 2014. évi országgyűlési választások óta változás nem történt. A szavazókör címe, és a szavazókörhöz tartozó utcák listája megtekinthető a www.szerencs.hu oldalon.

Dr. Barva Attila, a Helyi Választási Iroda Vezetője

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.