Közérdekű

Szerencs Város Önkormányzata tájékoztatásul közli, hogy 2021. január 1. napjával hatályba lépett az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény, mely az önkormányzati adóztatás területét érintő szabályozásokat is tartalmaz.

A törvény értelmében 2021. évtől kezdődő gépjárműadó kötelezettséggel kapcsolatos feladatokat az állami adó- és vámhatóság (NAV) látja el.

A 2021. január 1. napját megelőző időszakra eső gépjárműadó ügyekben továbbra is az önkormányzati adóhatóság az illetékes. A 2020. december 31. napjáig fennálló adókötelezettségek megállapítását, ezen időszak adójának beszedését, végrehajtását továbbra is az önkormányzat adóhatósága végzi.

A gépjármű tulajdonosoknak és üzembentartóknak nem szükséges adatbejelentést tenni az adóhatóság felé. Az önkormányzati adóhatóság 2021. január 15. napjáig adatot szolgáltat az állami adó- és vámhatóság számára az általa 2020. december 31. napján nyilvántartott adómentes gépjármű forgalmi rendszámáról és a gépjármű üzembentartójának, tulajdonosának azonosító adatairól, valamint a mentesség jogcíméről, így ezekről az adózónak külön bejelentést nem kell tenni.

2021. január 1. napját követően azonban az új mentességre vagy adókedvezményre jogosító körülményekről kizárólag az adózó bejelentéséből értesülhet az állami adó- és vámhatóság.

A helyi iparűzési adóztatást egyaránt érinti a törvényi változás. Az adózó 2021. január 1. napjától a helyi iparűzési adóról szóló adóbevallási kötelezettségét – ideértve az adóbevallás kijavítását és az önellenőrzéssel való helyesbítést – és az adóelőlegről szóló bevallási kötelezettségét kizárólag az állami adóhatósághoz elektronikus úton, az állami adóhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon teljesítheti.

Az E-Önkormányzat Portálról (https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap) a helyi iparűzési adóbevallások 2021. január 1. napjától nem lesznek benyújthatók.
Kizárólag az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély iparűzési adóalanynak van lehetősége arra, hogy adóbevallását papír alapon, az önkormányzati adóhatósághoz benyújtsa, mivel e minőségében nem kötelezhető elektronikus kapcsolattartásra.

Az iparűzési adóbevallás feldolgozása, esetleges javítása az önkormányzati adóhatóságnál történik, valamint az adófizetési kötelezettséget változatlanul Szerencs Város Önkormányzatának Helyi Iparűzési Adó beszedési számlájára kell teljesíteni.

Változásokkal kapcsolatos kérdések esetén kérjük forduljanak bizalommal Szerencs Város Önkormányzatának hivatalához az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. levelezési címen vagy a 47/565-200-as telefonszámon.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.