Közérdekű

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény – a továbbiakban: Ávtv. – szerint, aki tevékenységével vagy mulasztásával az állatok védelmére, kíméletére vonatkozó jogszabály vagy hatósági határozat előírását megsérti vagy annak nem tesz eleget, állatvédelmi bírságot köteles fizetni 2021. január 7. napjától az állatvédelmi bírság alapösszege 75.000 forint, amennyiben az állatvédelmi bírság kiszabáságra okot adó jogsértés elszenvedője kedvtelésből tartott állat.

A közterületeken ebet csak olyan személy vezethet, aki a kutya irányítására, kezelésére és féken tartására képes. Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy a kutya sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztessen.

Szabálysértést követ el, aki a felügyelete alatt a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja. Mindazon személyek ellen, akik ezen kötelezettségüknek nem tesznek eleget, szabálysértési eljárás indítható.

A pénzbírság legalacsonyabb összege 5.000 forint, a legmagasabb 150.000 forint, szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén akár 300.000 forint.

A pénzbírságot, annak meg nem fizetése esetén a bíróság szabálysértési elzárásra változtatja át. Dr. Krajnyák Rita jegyző felhívja a figyelmet az állattartással kapcsolatos jogszabályok betartására. A település nyugalma és az állatok védelme érdekében számít a lakosság segítő együttműködésére.

Borítókép: Pixabay

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.