Közérdekű

A rókák veszettség elleni tavaszi vakcinázása március 30-án kezdődött meg Magyarország déli és keleti részén, köztük vármegyénkben is. Az immunizálással párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom lesz érvényben az érintett térségekben.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a megelőző intézkedések betartása össztársadalmi érdek, a veszettség gyanújának jelentése pedig jogszabályi kötelezettség. Az immunizálás során a vakcinatartalmú csalétkeket kisrepülőgépek segítségével juttatják ki az érintett területekre. A művelet a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti.

Szerencsen közigazgatási területére 2024. április 1-22. közötti időszakra legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendeltek el.

Ebzárlat:

A tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan nem tudnak kiszökni. A kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni. A település területére kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező:
• vadászebek,
• a fegyveres erők és testületek ebei,
• a katasztrófa-mentő ebek,
• a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető kutyák rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a fent foglalt korlátozások alól.

Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartalmára. Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény (pl. kiállítás, sportrendezvény) nem tartható. A települések sűrűn lakott részein nem történik vakcina kiszórás, a kültéri/külvárosi zöldterületeken azonban igen.

Legeltetési tilalom:

A szarvasmarhák, bivalyok, juhok, kecskék, lovak, szamarak, öszvérek és sertések legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 500-1000 méteren belül kell megszervezni. Bármely állatfajba tartozó állatok vándorolva történő legeltetése is tilos. Az állandó legelőn tartott húshasznú szavasmarha-állományok legeltetését – az állomány nagyságától függően – 10-20 hektáros területre kell korlátozni. Tilos a legelő területén, vagy a lakott területen kívül működő állattartó telepek körül a pásztorebek, terelő kutyák használata.

További információk: https://www.szerencs.hu/nyitolap-helyi/hirek/legeltetesi-tilalom-es-ebzarlat-4

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.