Kultúra - Hagyomány

Az Europart elnevezésű nemzetközi ifjúsági találkozót 2004 óta szervezik meg, melynek célja a nemzetközi kapcsolatok ápolása. A programban részt vesz a luxemburgi Hesperange, a németországi Malchin, az erdélyi Nyárádszereda, valamint Szerencs. A rendezvénynek minden évben más város ad otthont, idén Szerencs volt a házigazda.

A tizennegyedik EUROPART találkozóra május 18-án csütörtökön érkeztek meg a diákok és kísérőik. Az Europart pénteki napján sokszínű programokkal várták az idelátogató vendégeket. A sport iránt érdeklődő gyerekek játékos sorversenyen és mini focitornán vehettek részt a Kulcsár Anita Sportcsarnokban, a legkreatívabbak pedig közös mozaikot készítettek a Rákóczi Zsigmond Református Általános Iskola udvarán.

Sportolnak a gyerekek a szerencsi Kulcsár Anita Sportcsarnokban © Fotó: Szerencsi Hírek

A délután folyamán a Turisztikai Központba tettek látogatást a diákok, ahol megtekintették a régi játékok kiállítását és a csoki szobrokat is megcsodálhatták. A Tiéd a vár elnevezésű programon megismerkedtek a Művelődési Központ tevékenységeivel, illetve a városi könyvtárba is ellátogattak. Az este folyamán a Szikra Tánciskola évzáró gálaműsora szórakoztatta az Europart résztvevőit.

A gyerekek birtokba vették a szerencsi Rákóczi várat © Fotó: Szerencsi Hírek

A napot a gyerekek grillpartivalzárták, a delegáció tagjait pedig középkori vacsora várta a szerencsi vár lovagtermében, ahol korabeli ruhákba öltözve szolgálták fel az ételeket, valamint tűzzsonglőrök színesítették a programot. A szombati napon vitakört tartottak, ahol városonként két tanuló illetve a polgármesterek is felszólaltak. Nyiri Tibor alpolgármester köszöntötte a vendégeket – Bármi is történjen Európában, nekünk most ez, a gyermekek találkozója jelenti azigazi Európát, amikor tiszta szívből üdvözöljük egymást – hangsúlyozta beszédében az alpolgármester.

Gálaműsor a szerencsi Rákóczi várban © Fotó: Szerencsi Hírek

A téma az Európai Unió előnyei és hátrányai volt, de a tanácskozás a migráció problémájának témakörét is érintette. A háromnapos programot gálaműsorzárta, melyen minden idelátogató nemzet ízelítőt adott a saját kultúrájából: énekekkel, táncokkal szórakoztatták a közönséget. Szerencset az Alapfokú Művészeti Iskola zenészei, valamint a Hajnali Néptáncegyüttes képviselte. Az estét és a találkozót közös vacsora zárta a Bocskai István Katolikus Gimnázium aulájában. Az Europart következő helyszíne az újonnan csatlakozott erdélyi Nyárádszereda lesz az ősz folyamán.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.