A magyar kultúra napjára, valamint a nemzeti himnusz születésének 200 éves évfordulója alkalmából a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár január 20-22-e között online kvízjátékot rendezett.

A Magyar Kultúra Napja január 22-e. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnuszt. A magyar kultúra napja és a Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak január 23-án Szerencsen.

Fiáth Gézáné Serényi Marianna gróf Serényi László földbirtokos gyermekeként nevelkedett a zempléni faluban, Girincsen a két világháború között. A Serényi család ezen ága Trianon után került át Magyarországra Erdélyből. Serényi János eladta az ottani érdekeltségeit, gyermekeinek kastélyt vett, és jelentős összeggel támogatta János nevű fia putnoki gazdaságát is. Fiáth Gézáné Serényi Marianna később képes levelezőlap gyűjtésbe kezdett, az általa összegyűjtött több mint huszonötezer darabból álló kollekciót leszármazottjai az elmúlt hetekben a Zempléni Múzeumnak adományozták.

Országos szinten mintegy 430 helyszínen, több mint 2500 programmal, köztük kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, koncertekkel, interaktív játékokkal és kézműves-foglalkozásokkal kezdődött meg június 25-én (szombaton) a XX. Múzeumok éjszakája, amely egészen vasárnap késő estig tartott.

A szerencsi Rákóczi-várban rendezték meg június 24-26. között a 25. Országos Tárogató Találkozót. A megjelenteket Nagy Csaba, a 30 éves Rákóczi Tárogató Egyesület elnöke köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy a jubileumi rendezvényre, az ország minden tájáról érkeztek meghívottak.

A Mozdulj Szerencs közösség és a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár idén második alkalommal rendezte meg a Szent Iván-Éji Vigasságot június 23-án a hármas-tónál (volt cukorgyári hűtőtavak). A megjelenteket Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere köszöntötte. A II. Szerencsi Szent Iván-éji Vígasság zsákba futással kezdődött melyen a kicsik és nagyok is részt vettek.

Országszerte és a határokon túl is megemlékezéseket tartott a magyarság ma, a nemzeti összetartozás napján, az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 102. évfordulóján. Szerencs Város Önkormányzata június 3-án tartott megemlékezést a hivatal előtti téren. A megjelenteket Mezei Marianna, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója köszöntötte.

Immár második alkalommal rendezik meg május 30. és június 4-e között a Rimay János Alapítvány szervezésében zajló nemzetközi irodalmi találkozót, a Kárpát-medencei és V4 Költészeti Fesztivált. Az országosan egyedülálló költészeti ünnepség során a Kárpát-medence magyar ajkú költői mellett a V4 országok ismert és elismert poétái is Magyarországra látogatnak. A hatnapig tartó, író-olvasó találkozóknak és szimpóziumoknak egyaránt teret adó fesztiválra Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Ukrajnából, Szerbiából és Romániából is érkeznek költők.

Több mint két hónappal ezelőtt az extrém erősségű szélvihar jelentősen megmozgatta a szerencsi Világörökségi Kapuzat faszerkezetét, az esetleges további károk elkerülésére azonnal intézkedések történtek, a főutat is lezárták egy rövid időre, amíg a tűzoltók kosaras emelő segítségével a megmozdult fa elemeket levágták, vagy rögzítették. Az épületet egy-két napon belül statikus, építész és ács szakemberek is megvizsgálták és javaslatot dolgoztak ki a károsodások kijavítására. Az alábbiakban Salamin Ferenc, főépítész véleménycikkét olvashatják.

További cikkeink...

Városhatár

Az új esztendő kezdetén Nyiri Tibor Szerencs polgármestere visszatekintett az elmúlt év kihívásokkal teli hónapjaira, értékelte az elvégzett munkát, és szólt a 2023-as év terveiről, céljairól.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.