Kultúra - Hagyomány

A szerencsi Rákóczi-várban rendezték meg június 24-26. között a 25. Országos Tárogató Találkozót. A megjelenteket Nagy Csaba, a 30 éves Rákóczi Tárogató Egyesület elnöke köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy a jubileumi rendezvényre, az ország minden tájáról érkeztek meghívottak.

A tárogató hangja mindannyiunk számára a magyar jellem egyik legszebb virágzása. A magyarsággal együtt élő tárogató ezért a kedvenc hangszerünk – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke. „A tárogató 2015 óta hungarikum. Amikor a hangját hallom, akkor a Hamvas Béla által a Patmosz című művében emlegetett sötét pont ellenpontjaként szabadulásunk, megmenekülésünk, üdvözülésünk fényes pontját is érzem felcsillanni a dallamokban” – fogalmazott Kövér László.

Hozzátette: „a tárogató hangja ezért a nyitott lelkű magyar ember számára nemcsak romantikus főhajtás a múlt előtt, hanem buzdítás a jövőre. Olyan harmónia, komolyság és szépség kifejeződése, ami segít abban, hogy a válságképző sötét pontoktól megszabadulva mindig a fény felé fordulhassunk. Lélekerősítő és jellemnemesítő hang és muzsika” – mondta Kövér László.

(Kövér László beszédet tart a 25. Országos Tárogató Találkozón a Rákóczi-vár színháztermében.) 

Dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes beszédében a gyermekkorát elevenítette fel, amikor nyolc éven át klarinétozott. Kiemelte, hogy a tárogató reménységet ad a magyar nemzetnek.

Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke szólt arról, hogy a hangszer a magyarságunk jelképévé vált.

Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere beszédében elhangzott, hogy a hangszer a magyar identitás megerősítésében rendkívül sokat jelentett.

A három napos programsorozatot szakmai előadások, hangversenyek, kirándulások színesítették.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.