×

Értesítés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/cikkek/2018/Oktober/20181017_tarogato

Megye

Általános és középiskolákban tartott előadássorozatot október 17-én Nagy Csaba tárogatóművész.

A rendhagyó irodalom-történelem-ének-zene tanórákon megelevenedik a történelmi múlt, a kuruc kor világa. A Nemzeti Kulturális Alap és Balog Zoltán miniszter támogatásával megvalósult program első napján a Tállyai Zempléni Árpád Általános Iskola és AMI is fogadta a művészt, aki elmondta, hogy a diákok több éven keresztül tanulnak a tanórákon a Rákóczi, ezen belül a kuruc korszakról, ám keveset tudnak az időszak egyik legmeghatározóbb hangszeréről, a tárogatóról.

Tudni kell – mondta Nagy Csaba – hogy ez az egykor kedvenc zeneszerszám most kiemelt nemzeti érték és hungarikum, éppen ezért gondoltam, hogy nem árt, ha a fiatalok bővebben kapnak tájékoztatást a korszakról és benne a hangszer szerepéről.

Az előadás interaktív, a fiatalok ízelítőt kapnak II. Rákóczi Ferenc korának ruhaviseletéből, a szabadságharc egyik fegyveréről, magáról a történelemkönyvekben leírt szabadságharc, és az azt követő időszak eseményeiről, a tárogatóval kapcsolatos hagyományok ápolásáról – mondta a tárogatóművész. A hét elején kezdődött, tizenhét tanintézményt érintő zempléni előadássorozat pénteken, Mikóházán fejeződik be.

Forrás: SfL

{gallery}cikkek/2018/Oktober/20181017_tarogato{/gallery}

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.