Megye

Általános és középiskolákban tartott előadássorozatot október 17-én Nagy Csaba tárogatóművész.

A rendhagyó irodalom-történelem-ének-zene tanórákon megelevenedik a történelmi múlt, a kuruc kor világa. A Nemzeti Kulturális Alap és Balog Zoltán miniszter támogatásával megvalósult program első napján a Tállyai Zempléni Árpád Általános Iskola és AMI is fogadta a művészt, aki elmondta, hogy a diákok több éven keresztül tanulnak a tanórákon a Rákóczi, ezen belül a kuruc korszakról, ám keveset tudnak az időszak egyik legmeghatározóbb hangszeréről, a tárogatóról.

Tudni kell – mondta Nagy Csaba – hogy ez az egykor kedvenc zeneszerszám most kiemelt nemzeti érték és hungarikum, éppen ezért gondoltam, hogy nem árt, ha a fiatalok bővebben kapnak tájékoztatást a korszakról és benne a hangszer szerepéről.

Az előadás interaktív, a fiatalok ízelítőt kapnak II. Rákóczi Ferenc korának ruhaviseletéből, a szabadságharc egyik fegyveréről, magáról a történelemkönyvekben leírt szabadságharc, és az azt követő időszak eseményeiről, a tárogatóval kapcsolatos hagyományok ápolásáról – mondta a tárogatóművész. A hét elején kezdődött, tizenhét tanintézményt érintő zempléni előadássorozat pénteken, Mikóházán fejeződik be.

Forrás: SfL

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.