Megye

A vadállatok folyamatosan garázdálkodnak, jelentős károkat okozva a gazdáknak – számolt be a Sokszínű Vidék.

Videót tett közzé Facebook oldalán Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági elnöke, melyen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gazdáknál tett minapi látogatásáról számolt be.

A videó témája a farkasok jelenléte a térségben, melyből kiszűrhető, hogy jelentős gazdasági károkat okoznak a vadállatok, és világosan látható, és előbb-utóbb az emberekre is veszélyt jelenthetnek. Az egyik telkibányai gazda arról panaszkodott, hogy tavaly 50-60 borjú nem került be az istállóba, 6-7 juhot széttéptek a vadak, egy tenyészbika pedig eltűnt. Mint kiderült, a villanypásztor sem jelent jó megoldást a farkasok elleni védekezésben, mert az állatok alatta kaparnak utat maguknak, ezért a legelő állatok jó részének az istállóban kell maradnia.

A farkasállomány jelenleg nincs vadászati nyomás alatt, így lehet, hogy később a lakosságra is veszélyt jelenthetnek a vadállatok.

Egyelőre a vadállományban okoznak jelentős károkat, de most már a háziállatok is egyre nagyobb veszélyben vannak. Kérdés, hogy ki viselje a védekezés terheit?

– fogalmazott a videóban az agrárkamara elnöke.

Borítókép: pixabay.com

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.