Megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében idén korábban köszöntött be az az időszak, amikor megszaporodik a szabadtéri tüzek száma, annak ellenére, hogy külterületen tilos a növényzet, a tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése. A tüzek kialakulása szinte kivétel nélkül a felelőtlen emberi tevékenységgel függ össze – hívja fel a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Tavaly a megyében több mint ezeregyszáz alkalommal avatkoztak be a hivatásos tűzoltók ilyen jellegű esemény miatt. Ebben az évben ez az esetszám már elérte a négyszázat, a leégett terület nagysága pedig megközelítette az ezer hektárt. A tűz pusztítása néhány négyzetmétertől akár száz hektárig is terjedhet, azonban az esetek többségében nem éri el a tízezer négyzetmétert, vagyis az egy hektárt. Az elhanyagolt, hátrahagyott területeken nagy intenzitással, kontrollálhatatlanul terjednek a lángok, különösen szeles időben

A tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti. Minden esetben figyelembe kell venni a helyi szabályozásban foglaltakat, hiszen csak kivételesen engedélyezett a szabadtéri égetés, és külön szolgáltatás biztosítja a zöldhulladék elszállítását.

Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.

Szerencsen tilos a zöldhulladék égetése!

Már a tűzgyújtás időpontjában álljon rendelkezésre a tűz eloltásához szükséges eszköz, amely lehet akár vödörben, hordóban lévő víz, vagy a kerti locsolótömlő. Egy lapát segítségével könnyen kialakítható a földtakarás, megszüntethető a parázslás. A tűz továbbterjedését legtöbbször a szél okozza, ezért ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.

A szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor a csikket ne dobják el, gyűjtsék össze megfelelő, nem éghető anyagú, hordozható tárolóban. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. Célszerű indulás előtt tájékozódni arról, hogy van-e tűzgyújtási tilalom.

A szabadtéren minden tüzet úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Ennek érdekében a legjobb módszer, ha vastag föld-, vagy homoktakarással zárjuk el a levegőtől. Fontos, hogy aki tüzet észlel, haladéktalanul jelezze az egységes segélyhívó 112-es telefonszámon.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Borítókép: MTI / Vajda János

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.