Megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében február 19-én (szombaton) negyvenhét alkalommal avatkoztak be a hivatásos tűzoltók a lángoló növényzet miatt – írta közleményében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

A tűzzel érintett területek nagysága néhány négyzetmétertől körülbelül kilencven hektárig terjedt. Szerencs külterületén tizenöt, Szentistvánnál húsz, míg Királd határában mintegy kilencven hektáron égett le a száraz növényzet. A királdi esetnél az ózdi és a szendrői egységek a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett küzdöttek a lángokkal.

A tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti. Minden esetben figyelembe kell venni a helyi szabályozásban foglaltakat, hiszen csak kivételesen engedélyezett a szabadtéri égetés, és külön szolgáltatás biztosítja a zöldhulladék elszállítását.

Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Már a tűzgyújtás időpontjában álljon rendelkezésre a tűz eloltásához szükséges eszköz, amely lehet akár vödörben, hordóban lévő víz, vagy a kerti locsolótömlő. Egy lapát segítségével könnyen kialakítható a földtakarás, megszüntethető a parázslás. A tűz továbbterjedését legtöbbször a szél okozza, ezért ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.

A szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor a csikket ne dobják el, gyűjtsék össze megfelelő, nem éghető anyagú, hordozható tárolóban.

Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

A szabadtéren minden tüzet úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Ennek érdekében a legjobb módszer, ha vastag föld-, vagy homoktakarással zárjuk el a levegőtől.

Fontos, hogy aki tüzet észlel, haladéktalanul jelezze az egységes segélyhívó 112-es telefonszámon.

(Fotó: illusztráció, Vajda János / MTI)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.