Megye

A kialakult ukrán-orosz viszály miatt Benkő Tibor honvédelmi miniszter február 22-én bejelentette, hogy a Magyar Honvédség elkezdett csapatokat és haditechnikát vezényelni a keleti országrészbe.

 A honvédelmi miniszter így indokolta kedden a döntést:

fel kell készülni minden helyzetre a keleti határ mentén, a humanitárius feladatokra, a határvédelemre, ezért csoportosítunk át katonákat és haditechnikai eszközöket az ország keleti térségébe.

A nemzetbiztonsági kabinet február 22-ei reggeli ülésén Orbán Viktortól a Honvédelmi Minisztérium a következő utasítást kapta: meg kell akadályozni, hogy Magyarország területére egy esetleges fegyveres csoportosulás tudjon betörni, vagy az ország területén manővereket hajtsanak végre.

(Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak gyakorlata miatt utaztak az érintettek február 18-án, fotó: Magyar Honvédség Facebook.)

Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy Magyarországon nem kell félniük az embereknek, viszont a Magyar Honvédségnek minden eshetőségre fel kell készülnie. Elmondta, hogy ha szomszédunkban tovább romlik a helyzet, akkor nemcsak Ukrajna keleti részén lesz háborús tevékenység, hanem az kiterjedhet Kijev és Kárpátalja irányába is. A határokon menekültek érkezésére, továbbá humanitárius feladatokra is fel kell készülniük a katonáknak. 

A következő időszakban elképzelhető, hogy katonai járművek miatt lassulhat a forgalom a térségben, még valószínűbb, hogy az M3-as autópályán kell számítani a konvojokra. 

Előzmények:

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 21-én (hétfő este) hivatalosan elismerte a két kelet-ukrajnai szakadár terület, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét. Putyin ezután felhatalmazta az orosz fegyveres erőket, hogy biztosítsák a területeken a béke fenntartását. Egyelőre még nincs nyílt háború. Az orosz elnök döntését a nyugati vezetők sorra elítélték, s már több szankciót is hoztak. 

(Borítóképünk illusztráció, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár február 13-18. között kiképzési feladatokat hajt végre Táborfalván és térségében, fotó: Magyar Honvédség Facebook.)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.