Megye

Az egész országot sújtó kánikula és az extrém szárazság miatt július 2-ától hazánk teljes területére tűzgyújtási tilalmat hirdettek. Tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

A hétvégén tomboltak a tüzek. 

Negyven-ötven hektáron égett a legelő Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó dévaványai túzokrezervátumban – tájékoztatta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője július 3-án (vasárnap) az MTI-t. Várszegi György elmondta: a tűzoltók – erőgépek segítségével – körülhatárolták a tüzet, így már nem tudott továbbterjedni, és megszüntették a visszagyulladás esélyét is.

Csaknem százhúsz hektár területen leégett az aljnövényzet Egyek térségében július 3-án (vasárnap) délután – mondta a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóügyeletese. Bányai Judit közlése szerint előbb kétezer négyzetméter területen gyulladt ki a tarló a Rózsás utca mellett, majd a tűz átterjedt az út másik oldalára, és a szárazságban gyorsan továbbterjedt.

 A legelőkön, bokros, nádas területeken tomboló tüzet az egyeki önkéntes, a tiszafüredi, a mezőkövesdi, a szolnoki, a füzesabonyi és a karcagi tűzoltóknak sikerült körülhatárolniuk, majd eloltaniuk – jelezte a sajtóügyeletes, megjegyezve, hogy a tűz tanyákat is veszélyeztetett, de azokra nem terjedt át, senki nem sérült meg.

Július 2-án (szombaton) hajnalra pedig sikerült eloltani a tüzet Miskolc külterületén, Jávorkút közelében, ahol előző nap mintegy száz hektárnyi területen gyulladt ki a facsemetés – adta hírül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Azt írták, a tüzet a miskolci, a diósgyőri, a tiszaújvárosi, a kazincbarcikai, a szerencsi, az ózdi és az encsi hivatásos, valamint a mezőcsáti és a bükkszentkereszti önkéntes tűzoltók oltották.

A Lillafüred Online fotókat is közölt a leégett fennsíkról.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.