Megye

A Tokaji Bornapok keretén belül június 3-án délután átadták a polgármesterek borát a város főterén. Tokaj az idén 950 éves, a település a magyarság meghatározó és emblematikus városa, a világhírű tokaji aszú névadó települése, hungarikum és világörökségi helyszín.

A város polgármestere Posta György a megnyitón elmondta, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék 1737 óta a világ első zárt borvidéke, ráadásul a település most ünnepli 950. születésnapját, amire rendkívül büszke. „Nagyon kevés olyan település van ma Magyarországon, aki ilyen címekkel rendelkezik” – mondta Posta György. Hozzátette: 27 település polgármestere van itt most jelen, ez egy olyan összefogást jelképez, amely véleményem szerint továbbra is egyedülálló a világon – tette hozzá Tokaj polgármestere.

„A Tokaj-Hegyalja Egyetem (az oktatási intézményben szőlész-borász mérnöki, turizmus-vendéglátás, gazdálkodási és menedzsment, vállalkozásfejlesztés oktatás és számos szakirányú továbbképzés van jelen) olyan intellektuális beruházásként jelent meg borvidéken, amelyik centruma tud lenni egyfajta térségfejlesztő erőnek. Bízom benne, hogy az a együttműködés, ami kialakult a különböző településekkel és az elmúlt időszakban megmutatkozott a nemzetközi konferenciákon, helyi rendezvényeken az továbbra is erősíteni fogja Magyarország legfiatalabb egyetemét és ezzel együtt a térséget” – mondta Prof. Dr. Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Kuratóriumának elnöke.

A települések polgármesterei - Fotó: Nagy István

Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes beszédében elmondta az a céljuk, hogy a régió legyen a harmadik legnépszerűbb turisztikai célpont Magyarországon Budapest és a Balaton után, aki szerint erre minden esély megvan. A megnyitón felszólalt még Horváth Ágnes, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora, Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke és Bartus György, a Grand Tokaj Zrt. szőlészeti vezetője, akik szintén a 27 település összefogását méltatták. A Polgármesterek Bora kereskedelmi forgalomba nem kerül, az kizárólag reprezentációs célokat szolgál. A hegyaljai összefogást jelképezi, az alapanyagként szolgáló szőlőt és aszút minden ősszel a Tokaji-hegyaljai Szüreti Napokon adják össze a településvezetők. A nedűből minden évben több ezer palack készül.

Nyiri Tibor szerencsi polgármester érdeklődésünkre elmondta, ahhoz kétség sem fér, hogy a tokaji borok kiváló minőségűek, de nem szabad megfeledkezni a térség, illetve a szerencsi nedűkről sem. „Városunkban az egyik legidősebb bortermelő Szabó Gyula. Neki a régióban nagyon sok helyen volt már dűlője, és higgyük el neki, hogy a szerencsi és ondi borok is lehetnek ugyan olyan kellemesek és jó minőségűek. A jó termőföld mellett szakértelemre is szükség van, úgy vélem Szerencs és Ond egyikből sem szenved hiányt” – mondta a városvezető, aki hozzátette, hogy szerencsére számos ifjú borász van, akik tovább viszik a tudást és a hagyományt.

 A kikapcsolódni vágyókat számos program várta, többek között koncertezett a Polip Band, a Star Deluxe, a Melounge, a Pop Secret Band, a Mentha Project. A főtér utcáin „gasztrosétány” volt – árusokkal, kézművesekkel –, ahol kiváló borokkal várták a turistákat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.