Megye

A sokszínűség és a kulturális turizmus művészeti fesztiválja idén is, immár 32. alkalommal várja közönségét augusztus közepén. A programkínálat évről évre egyre színesebbé válik, a rendezvénysorozat törzsközönsége pedig erős és lelkes, mind a zempléni régióban, mind Budapesten, sőt külföldön is – hangzott el az Újhutai Kastélyszállóban megtartott sajtótájékoztatón, július 5-én.

Az eseményen Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő köszöntötte a meghívott polgármestereket és a sajtó képviselőit. Beszédében elhangzott, hogy a Zempléni Fesztivál nem csak koncertek sorozata, hanem egy szimbólum, ami az egységet, az összefogást szimbolizálja. Az ide fesztivál közel 40 helyszínen, csaknem 20 településen, több mint 500 fellépő művésszel várja a látogatókat – mondta Hörcsik Richárd.

Hollerung Gábor fesztiváligazgató elmondta, hogy az idei éven nagy volt a bizonytalanság a szervezést illetően. A tavalyra várt állami támogatásokról kiderült, utólag sem érkeznek meg, az idei lehetőségek pedig nagyon lassan kezdtek csak körvonalazódni. Emiatt a fesztivál eddigi igazgatója vissza is lépett. Az irányítási feladatokat Hollerung Gábor vállalta magára, aki korábban a művészeti vezető volt. Elhangzott, hogy a nagylelkű adományok, valamint az önkormányzatok példaértékű összefogása végül ösztönzőleg hatott a kormányra is; onnan is megérkezett a támogatási szándék híre.

Sajtótájékoztató az Újhutai Kastélyszállóban - Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek

A fesztiváligazgató végül részletesen ismertette a fellépőket és a helyszíneket. Az idei Zempléni Fesztivált augusztus 11-19. között rendezik meg. A programsorozaton rendkívül sok stílus és műfaj képviselteti magát. Aki ellátogat a fesztiválra, találkozhat komolyzenei koncertekkel, a Budafoki Dohnányi Zenekar és Hollerung Gábor nevéhez fűződő koncerttel, Cinefonic filmzene előadással, színházzal, jazzel, népzenével, világzenével, kamaraprodukciókkal, tánccal, gyerekprogramokkal, kiállítással és számos gasztronómiai élménnyel – hangzott el.

Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy a tavalyi évi önkormányzati támogatás összegét a kialakult helyzet miatt a duplájára emelték. Szerencs ugyanis elkötelezett a kultúra és a helyi turizmus támogatásában. A polgármester kitért arra, hogy a város nem csak anyagilag, hanem helyszínnel is támogatja a szervezőket. „Aki csak egyszer is részese volt ennek a programsorozatnak az tudhatja, hogy a Zempléni Fesztivál magas szintű kulturált szórakozást jelent. Örülök neki, hogy Szerencsen sokadik alkalommal lép majd fel és ad koncertet a Budafoki Dohnányi Zenekar, amit mindig felemelő érzés látni és hallani” – mondta a városvezető.

A sajtótájékoztatót – Budafoki Dohnányi Zenekarból – Gazda Bence és Simkó-Várnagy Mihály zenei előadása színesítette.

Szerencsi programok:

2023. augusztus 12. szombat, Szerencs Rákóczi-vár udvara, 20 óra. Budafoki Dohnányi Zenekar: Szabad egy bécsi táncra? című koncert. Jegyár augusztus 7-ig 2900 forint, augusztus 8-tól 3900 forint

2023. augusztus 15. kedd, Szerencs Munkás Szent József katolikus templom, 19 óra. Seventeen Singers: Boldogok a tisztaszívűek című koncert. A belépés díjtalan!

További információk: zemplenifesztival.hu

Jegyek: zf.jegy.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.