Megye

A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok hazánk egyik legrégebbi szüreti eseménye, 1932 óta ünnepelik. A szervezők a háromnapos ünnepre, október 4-e és 6-a között a „Fehér borok, színes kultúra” jegyében várták az érdeklődőket Tokajba.

 A település belvárosát érintő fejlesztések miatt a Tokaj Fesztiválkatlan adott otthont az idei Szüreti Napoknak, de a város számos pontján voltak kísérőprogramok. A tokaji bor évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a nemzeti identitás alakulásában, így az esemény célja ennek a kulturális hagyománynak az ápolása, illetve a világörökségi terület sokszínű közösségi értékeinek a bemutatása Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai régiójában, a tokaji aszú névadó városában, Tokajban.

Az idén is volt szüreti felvonulás a helyi nevelési-oktatási intézmények, a hagyományőrző csoportok és a borlovagok közreműködésével. A helyi bortér a térség kiváló nedűivel, a gasztrosétány finom ízekkel, a kézművesek és mesterségek utcája ajándéktárgyakkal várta a vendégeket. Vidám, szüreti hangulatban térzenei koncertek és utcazenészek is szórakoztatták a kicsiket és nagyokat. A sztárvendég Korda György és Balázs Klári volt, akik október 5-én léptek színpadra. Az egyik leglátványosabb és legjobban várt programot, a szőlő-összeadási ceremóniát ugyan ezen a napon tartották.

A vendégeket Posta György, Tokaj polgármestere köszöntötte, majd elmondta, hogy ez az esemény egyedülálló a világon, hiszen nincs más olyan borvidék, ahol az összes polgármester jelképesen összead egy szőlőmennyiséget. Külön üdvözölte azt a nyolc városvezetőt, akiket a nyáron megválasztottak és most először vesznek részt az eseményen.

(Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára)

Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszédében elmondta, hogy Tokajban történelmi léptékű fejlesztés zajlik, teljesen megújul a belváros. Kiemelte, a fejlesztések célja, hogy a régió Magyarország harmadik leglátogatottabb térsége legyen. Hangsúlyozta, ehhez az itt élő emberekre és a borvidéken készülő borokra is szükség van. Koncz Zsófia emlékeztetett, a kormányzat korábban kiemelt turisztikai térségnek nyilvánította a tokaji térséget. A városban és a borvidéken is számos fejlesztés történt, példaként említette a 37-es főút Miskolctól Szerencsig tartó kétszer kétsávossá bővítését, a tokaji Erzsébet királyné hídjának felújítását és azt, hogy számos szálláshelyet fejlesztettek a szállodáktól a panziókig.

Molnár Péter, a Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke ünnepi köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a közös gondolkodás erős történelmi gyökerekkel rendelkezik, mert egészen 1570-ig nyúlik vissza, akkor ültek le a hegyaljai mezővárosok képviselői, és fogalmazták meg azokat az alapelveket, amelyek szerint ma is dolgoznak a borvidék szőlészei és borászai.

(Kiss Attila polgármester a szőlő-összeadási ceremónia közben)

Partha Satpathy, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete – mint a rendezvény díszvendége –, köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy részese lehet a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napoknak, majd elismerően beszélt a helyi borokról. A nagykövet párhuzamot vont a huszonhét település polgármestere és a világ legnagyobb demokráciájának számító India között, ahol sok nemzet, kultúra él békében egymás mellett és dolgoznak együtt a közös célok eléréséért.

A beszédek után a hagyományoknak megfelelően a borvidék huszonhét településének vezetői jelképesen összeöntötték az általuk hozott szőlőt, amiből jövő nyárra készül el a reprezentációs célokat szolgáló, kereskedelmi forgalomba nem kerülő Polgármesterek bora. Szerencset Kiss Attila polgármester képviselte, a puttonyba pedig Varkoly Ádám alpolgármester és Danyi László képviselő által termelt szőlő, valamint aszúszemek kerültek.

  • Galéria: