Oktatás - Nevelés

Az elmúlt héten a Szerencsi Szakképzési Centrum Műszaki és Szolgáltatási Szakképző Iskolájának 31 tanulója 4 tanár kíséretével – a tavalyi évhez hasonlóan – felkereste a Hargita megyei Szentegyházát. Itt található a Gábor Áron Líceum, mellyel az iskola együttműködési megállapodást kötött.

A megállapodás célja: a határon túli magyar anyanyelvű tanulók jussanak el az anyaországba, a magyarországi diákok pedig ismerkedjenek meg a magyarlakta területek lakóival, nevezetességeivel, természeti szépségeivel. Április 18 – 22. között az erdélyi diákok jártak Szerencsen a pályázati program keretében. Június 2 és 6. között a szakképzősök látogattak el hozzájuk.

A tanulmányi út során megtekintettük „Kincses Kolozsvár” nevezetességeit, utána a Tordai Hasadék rejtelmeit fedeztük fel. Az első nap Torockón végződött, ahol Matild néni finom vacsorája után a Székelykő lábainál tértünk pihenőre. Másnap folytattuk utunkat Szentegyháza felé. Útközben a Tordai Sóbányai mesés termeiben gyönyörködtünk. A harmadik napra az utunkat kísérő eső is elállt, így csodálatos napsütésben érkeztünk az ezeréves határhoz. A Nemzeti Összetartozás Napjáról (június 4.) a Tolvajos tetőn a három keresztnél (Honfoglalás, a Csíksomlyói zarándoklatok, és Márton Áron püspök emlékére) megállva, illetve a Gyimesbükkön, a Magyar Királyi Államvasutak egyik legkeletibb, 30. számú vasúti őrházánál emlékeztünk meg. Régi álmunk vált valóra, amikor másnap a „Székelyek szent hegye”, a Madarasi-Hargita 1801 méter magas csúcsára felértünk. Kedves vendéglátóink a túra után a Madarasi Menedékháznál pityókás tokánnyal várták a megfáradt csoportot. Az emelkedett hangulatot csak fokozta a székelyudvarhelyi sós fürdőben való megmerítkezés. Hétfőn reggel élményekkel telve, frissen szövődött barátságokkal, nehéz szívvel indultunk haza.

A csodás élményeken túl a „Barátság határtalan” projekt során a két iskola tanulói közösen négynyelvű, képes szakmai szótárat készítettek, melyet tanulmányaik során fognak használni. A két utazás, a közös projekt a Határtalanul pályázati program mintegy 3 millió forintos támogatásával jött létre.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.