Oktatás - Nevelés

Könyvtárlátogatáson jártak október 13-án a Bocskai István Katolikus Gimnázium 11.Ra osztályának tanulói. A program keretében egy órát töltöttek a diákok a Szerencsi Művelődési Központ könyvtárában, ahol Kazsik Marianna előadásában könyvtártörténeti előadást hallhattak.

A rendhagyó óra lényege az volt, hogy miért is fontos a mai világban a nyomtatott könyv, miért érdemes olvasni és hogyan kapcsolódik össze a könyv az internettel. A diákok figyelemmel kísérték és hozzászólásokkal gazdagították az elhangzottakat, nyomon követve a témát az ókori agyagtábláktól, a kódexeken át a mai nyomtatott könyvekig.

Az interaktív előadást könyvritkaságok bemutatásával illusztrálta a könyvtáros előadó. Érdekességként szóba került Szinpetri, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található község, ahol a világ legnagyobb, Guinness-világrekordnak számító könyve található.Az elméleti rész után a diákok szétnézhettek a könyvtárban, ahol érdekesebbnél érdekesebb könyveket vehettek kezükbe, belelapozhattak például a Magyar Kódexbe és Arany János balladás könyvébe. Az óra végén lehetőség volt a könyvtári beiratkozásra is.

Kazsik Marianna, Fotó: Szerencsi Hírek

Érdeklődésünkre Gergely Lászlóné pedagógus elmondta, hogy a gimnáziumban minden évben megtartják a magyar kultúra napját, a költészet napját, részt vesznek a város kulturális programjain, és kihasználják a városi könyvtár nyújtotta lehetőségeket is. Fontosnak tartják, hogy ne csak az irodalom és nyelvtan órákon szerettessék meg diákjaikkal a kultúrát, a könyveket, hanem egyéb lehetőségeket is kihasználnak a cél érdekében. Ennek jegyében – hogy diákjaik olvasóvá nevelését segítsék – minden kilencedikes tanulót elvisznek a könyvtárba.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.