×

Értesítés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/cikkek/2018/Majus/20180509_tortenelem_erettsegi

Oktatás - Nevelés

Klasszikus témákat érintettek, nem okozhattak meglepetést a vizsgázóknak a középszintű történelem érettségi esszéfeladatai – mondta az Eduline által megkérdezett szaktanár, aki szerint mindkét magyar téma a tananyag szerves része, a felkészült érettségizőknek nem okozhattak gondot.

Több mint 74 ezer diák adott számot tudásáról közép- és emelt szinten a május 9-ei történelem írásbeli érettségi vizsgákon - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel. Szerencsen a történelem írásbeli vizsga rendben lezajlott. 

A hivatal összegzése szerint középszinten 1266 helyszínen 68 821 tanuló, emelt szinten 115 helyszínen 5811 diák tett érettségi vizsgát. A történelem középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tartott. A vizsgázóknak egy központi feladatsort kellett megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, a második része szöveges (kifejtendő) feladatokból állt. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatta be az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatta.

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat mintegy fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozott. A vizsgázók a rövid esszéknél két egyetemes – ipari forradalom, keleti blokk gazdasága –, a hosszú esszéknél két magyar – Magyarország etnikai változásai a XVIII. században, nyilas rémuralom – közül választhattak egy-egy feladatot. A feladatlap megoldásához megengedett segédeszköz vizsgázónként a középiskolai történelmi atlasz. 

A történelem emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tartott. Két feladatsorból állt: egyszerű, rövid választ igénylő, valamint szöveges - kifejtendő - feladatokból. A vizsgázónak először az I. feladatlapot kellett megoldani. A vizsgadolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelőtanár gyűjtötte össze. Ezután osztották ki a II. feladatlapot.

Az írásbeli feladatsort - ahogy középszinten is - 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat mintegy fele itt is az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozott. Az érettségi dolgozatok javítása és értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

forrás: eduline.hu/MTI

{gallery}cikkek/2018/Majus/20180509_tortenelem_erettsegi{/gallery}

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.