×

Értesítés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/cikkek/2019/Februar/20190206_palyaorientacio

Oktatás - Nevelés

Január végén 15 településről közel 300 diák látogatott el a Szerencsi Bonbon Kft. üzemébe, valamint a Nestlé Hungária Kft. szerencsi gyárába. A diákok ezen látogatások alkalmával közelebbről is megismerkedtek az édesiparral és betekinthettek a különféle szakmák rejtelmeibe.

Tavaly októberben együttműködési megállapodást írt alá Szerencs Város Önkormányzata, a Bonbon Kft, a Nestlé Hungária Kft, illetve a Halász Produkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Ennek keretében a Szerencsi Szakképzési Centrum Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában édesipari termékgyártó, gyártósori gépbeállító, illetve elektronikai műszerész képzések indulnak azidei tanévtől. – A fenntartótól érkező jóváhagyást követően megkezdtük pályaorientációs tevékenységünket. Meglátogattuk a környékbeli iskolákat osztályfőnöki órák és szülői értekezletek keretében, hogy tájékoztassuk a 8. osztályos tanulókat az újonnan induló képzéseinkről.

Úgy gondoltuk, hogy a hagyományos pályaorientációs tevékenység mellett szükség van egy innovatív megoldásra is: gyárlátogatások formájában ismertetjük meg a gyerekekkel, a szakma rejtelmeit, a cégek történetét. Azt is megtudhatták, hogy milyen előrelépési lehetőségek vannak a későbbiekben az adott cégeknél, külső gazdálkodó szervezeteknél – mondta el érdeklődésünkre Kovács Enikő, a Szerencsi Szakképzési Centrum főigazgatója. A pályaorientációs látogatáson Nyiri Tibor polgármester is jelen volt. A városvezető szerint nemcsak a városnak, hanem az egész térségnek fontos, hogy lehetőség nyílik az édesipari szakemberek képzésére.

– Sajnos az idők folyamán ismert, hogy mi történt a magyar élelmiszeriparral, és a cukorgyárral. Célul tűztük ki a Bonbon Kft, a Nestlé, KonczFerenc országgyűlési képviselő úr, Szerencs város önkormányzata, Halász Tamás és munkatársai, valamint a Szerencsi Szakképzési Centrum, hogy valamit teszünk azért, hogy a gyerekek ne menjenek messzire szakmát tanulni. Pedagógusként láttam azt, hogy a diákok mind a nyolcadik osztályban, mind a középiskolában bizonytalanok, merre is menjenek továbbtanulni. Azt szeretnénk ezzel üzenni, hogy Szerencsen lesz jövőben munkahely és élet.

Decemberben két miniszter is járt a településen, akik segítségünkre lehetnek abban, hogy Szerencs visszakapja régi fényét az élelmiszeripar területén. Ehhez a jövőben szakemberek kellenek majd, akiknek a képzését időben megkezdjük – mondta Nyiri Tibor.

{gallery}cikkek/2019/Februar/20190206_palyaorientacio{/gallery}

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.