×

Értesítés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/cikkek/2019/Majus/20190506_erettsegi

Oktatás - Nevelés

Hétfő reggel nyolckor csaknem 1200 helyszínen kezdődtek meg az érettségik.

Jól értelmezhető és elemezhető novellát kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi második részében, ahogy a József Attila- és a Radnóti-vers is jó választás volt, az érettségizőknek mindig könnyebbséget jelent, ha ismert szerző művét kell elemezniük – mondta az Eduline által megkérdezett szaktanár.

Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1.150 helyszínen 70.412, emelt szinten 49 helyszínen 1.608 vizsgázó érettségizik. A középszintű magyar érettségire összesen 240 percet adnak.

A diákok egy Mándy Iván-novellát, egy József Attila- és egy Radnóti Miklós-költeményt kaptak a középszintű magyarérettségi második részében. A műértelmező és az összehasonlító műértelmezés közül csak az egyiket kell kidolgozniuk.

Az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint a Mándy Iván-novella jól értelmezhető, jól elemezhető mű, ráadásul az egyik tankönyvcsalád Mándy Ivántól tartalmaz egy novellát – igaz, nem azt, ami az érettségi feladatsorában szerepel –, így a szerzőt valamennyire ismerik a diákok.

A József Attila- és a Radnóti Miklós-verset is jó választásnak tartja a szaktanár, „mindig könnyebbség a diákoknak, ha egy ismert szerző művét kapják, hiszen így ismerős számukra a költő érzésvilága, a motívumai, a témái”.

A József Attila-vers egyébként nagyon ismert, alighanem mindenki fejből tudja a szövegét.

Forrás: Eduline.hu

{gallery}cikkek/2019/Majus/20190506_erettsegi{/gallery}

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.