Oktatás - Nevelés

Lezárult, de a projektben résztvevő szakemberek és az önkormányzat elhivatott együttműködésének köszönhetően hosszú távon önkormányzati hatáskörben tovább folytatódhat az a kétéves Európai Unió által támogatott „A szenvedélybetegség megelőzése, visszaszorítása a közösségi kohézió erősítésével” elnevezésű projekt, amely a szenvedélybetegségek kezelését, megelőzését és visszaszorítását célozta meg a szerencsi és a gönci járásban.

A május 29-én lezárult projekt finanszírozására közel 75 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított Magyarország kormánya és az Európai Unió. A megvalósult projekt egyszerre szólította meg a fiatal korosztályt, a szülőket és családokat, valamint a célcsoporttal foglalkozó szakembereket. A fiatalok számára kiscsoportban megvalósult tréningek, interaktív programok hatására a résztvevők megtanulták felismerni és elfogadni a pozitív tulajdonságaik mellett jelen lévő negatív, fejlesztésre szoruló viselkedésformáikat.

A projekt kiemelt figyelmet fordított a gyermekekre. © Fotó: HÁLÓ Közösségi Alapellátás

Az interaktív foglalkozásokon az alábbi témakörök feldolgozása történt játékos, szórakoztató formában: önismeret, kommunikációs készségek fejlesztése – pozitív, negatív érzelmek kifejezése, nemet mondás képességének fejlesztése –, asszertív kommunikáció, helyes szülő-gyermek kommunikáció, kortárskonfliktusok kezelése, a reklám hatásának való ellenállás fejlesztése. A készségek elsajátításával a fiatalok egy későbbi, nehezebb élethelyzetben képesek felismerni döntéseik következményeit, sikeresebben kerülik el a különböző kábítószerrel és alkohollal való kapcsolatot.

A foglalkozásokat az egészségtudatosság jegyében a város kiváló szakemberei tartották. Nem titkolt hosszú távú cél, hogy őket a projektzárás után is megtalálják kérdéseikkel, problémáikkal a programokban résztvevők. A családi rendszer megerősítését, a szülői készségek fejlesztését szolgáló speciális programok alkalmával az érdeklődő szülők hatékony párbeszédet folytathattak az előadókkal a helyes szülői magatartásról, a hatékony szülő-gyermek kommunikációról, a családi kapcsolatok változásáról a kamasz gyermek viselkedésváltozása kapcsán, az egészséges életmódról, a drogokról és a droghasználat jeleiről, a jogi aspektusokról (büntetés, elterelés), valamint a segítő szervezetek tevékenységeiről.

Gyermekek a foglalkozáson. © Fotó: HÁLÓ Közösségi Alapellátás

A projekt lehetőséget nyújtott arra is, hogy a fiatalokkal kapcsolatba kerülő szakemberek között folyamatos párbeszéd alakulhasson ki annak érdekében, hogy közösen, összefogva, a kompetenciahatárokat és feladatokat ismerve és összehangolva tervezhessék a személyre szabott segítségnyújtást. A megvalósítás során Szerencs város vezetői, képviselői, a szakosztályok vezetői és tagjai, a szociális, egészségügyi, oktatási szakemberek, a gyámhivatal, rendőrség munkatársai, és a mentők, tűzoltók is tevékenyen segítették a programokat.

A program sikerét mutatja az, hogy a projekt eredményei a jövőben hosszú távon is fenntarthatónak látszanak az összefogásnak köszönhetően.

Szerencs Város Önkormányzata által elkészített akcióterv a következő 3 évre határoz meg konkrét feladatokat, melyek a fenntarthatóságot biztosítják, és azokra a jól működő és kipróbált pillérekre fog támaszkodni, amik már bizonyítottak

– mondta Putnoki Lászlóné a HÁLÓ Közösségi Alapellátás intézményvezetője. Nyiri Tibor Szerencs város polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy az önkormányzat és a HÁLÓ közötti együttműködés töretlen.

Egy jól működő, képzett szakemberekből álló csoport jött létre a városban, akik az évek alatt sok emberen segítettek már - fogalmazott a polgármester. A kétéves projekt egyik jelentős hozadéka a KEF azaz a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum hivatalos megalakítása, mely a fenntartási időszak egyik lényeges feladata. A korábbiakban a rendőrség által életre hívott fórum hivatalos megalakítása az önkormányzat vállalása. A KEF fő célja a hatékonyabb kommunikáció és együttműködés segítése a szakemberek között, elsősorban az egészségfejlesztés és a kábítószer megelőzés területén.

Borítókép: oktatás a Rákóczi-várban. © Fotó: HÁLÓ Közösségi Alapellátás

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.