Oktatás - Nevelés

2020 szeptembertől a Szakképzési Híd programot új elemként a Dobbantó program és a Műhelyiskolai képzés váltotta fel, amelyek rugalmas tanulási utat biztosítva teszik lehetővé az általános iskolát el nem végzőknek az alapfokú végzettség és egy részszakma megszerzését. (x)

A Dobbantó program keretében a szakképző iskola előkészítő évfolyamán alapkompetencia-fejlesztés folyik, amelynek célja, hogy az alapfokú végzettséggel nem rendelkező, 16. életévüket már betöltött fiatalokat felkészítse a szakma tanulására. A programban mentor tanár közreműködésével minden tanuló egyéni, a saját képességeinek és terveinek megfelelő fejlesztést kap.

Ezt követően a tanuló tovább léphet a Műhelyiskolai képzésbe, ahol 6-24 hónap alatt részszakmát tanulhat. Műhelyiskolában tanulmányokat az folytathat, aki alapfokú végzettséggel nem rendelkezik, de a szakképző iskola dobbantó programját elvégezte, vagy alapfokú végzettséggel rendelkezik és a tizenhatodik életévét betöltötte. A Műhelyiskolában kizárólag részszakma megszerzésére irányuló felkészítés folyik, amelyet tanműhelyben vagy munkahelyi körülmények között, nappali rendszerben, egy-öt fős csoportokban lehet elvégezni. A szakmai ismeretek elsajátítása után államilag elismert alapfokú végzettséget és szakképesítést tanúsító bizonyítvány szerezhető, ami legalább egy munkakör betöltésére képesít.

A Szerencsi SZC Encsi Aba Sámuel Szakképző Iskolában résztvevő hallgatók az építőipari ágazatban történő részszakma elsajátítására készülnek, a fiúkból álló csoport szívesen végzi a feladatokat.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.