Oktatás - Nevelés

A Czinagro Farm az egészséges életmód népszerűsítésére vers- és prózaíró versenyt hirdetett általános iskolás diákok részére. A legjobb alkotást beküldött osztály egy kiránduláson vehetett részt.

Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program európai uniós társfinanszírozású program, amelyben Magyarország a 2010. évtől kezdődően vesz részt. Az iskolagyümölcs program egy olyan kezdeményezés, amelynek célja, hogy támogassa a feltörekvő generáció egészséges étkezését és a táplálkozási szokásaik javítását.

A program keretében az iskolásoknak ingyenesen biztosítanak gyümölcsöket, zöldségeket – egyes intézményekben tejet is – a tanítási nap során. A Czinagro Farm szinte a kezdetektől fogva részt vesz a programban. Friss helyi termelésű gyümölcseivel és zöldségeivel sok környékbeli iskolát lát el.

Czina György a gyerekeknek sok hasznos érdekességet tanított - Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek

Czina György agrármérnök, a Czinagro Farm tulajdonos-ügyvezetője elmondta, hogy a programnak köszönhetően a gyerekekben kialakul egy az egészséges ételekhez való pozitív hozzáállás.

Azáltal, hogy rendszeresen kóstolnak és fogyasztanak helyi termelésű gyümölcsöket és zöldségeket, a fiatalok hozzászoknak az új ízekhez, és megtapasztalják, hogy az egészséges ételek is lehetnek finomak és változatosak.

A program népszerűsítésének érdekében a Czinagro Farm egy vers- és prózaíró pályázatot hirdetett még márciusban általános iskolás gyermekeknek. A beérkezett alkotásokból a hernádkaki Mátyás Király Katolikus Általános Iskola és Óvoda 6. osztályos tanulói által készített rap szám bizonyult a legjobbnak.

Kozma-Simai Dalma, az iskola magyar szakos tanára érdeklődésünkre elmondta, hogy az oktatási intézmény nagy hangsúlyt fektet az egészséges életmód népszerűsítésére, ezért örömmel vettek részt a versenyen. „Amikor megláttam a pályázatot akkor a gyerekekkel éppen a Toldi 8. énekénél jártunk és már kezdtek kicsit belefáradni. Ezért jó ötletnek tűnt, hogy megtörve a hagyományos irodalomórát induljunk a versenyen. A gyerekek eleinte kicsit idegenkedtek a vers- és prózaírástól, nem hitték el, hogy ez érdekes is lehet. A tanulók egy verset kezdtek el írni, de hogy egyedivé varázsoljuk, megzenésítettük és egy rap számot készítettünk belőle, aminek a szövege az alma és a boksz köré épül” – mondta Kozma-Simai Dalma.

A gyerekek megtekintették a cég almaültetvényét is - Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek

A diákok jutalma egy a cég által szervezet egész napos kirándulás volt, továbbá betekintést nyerhettek a Czinagro Farm mindennapjaiba is. Május 24-én reggel megtekintették a mezőgazdasági cég telephelyét és almaültetvényét, ezt követően Tokajba látogattak a Lepke- és ásványkiállításra, majd a szerencsi Rákóczi-várban ért véget a jutalomutazás. A nap folyamán a diákok sok új és hasznos ismeretekkel gazdagodtak.

A hernádkaki Mátyás Király Katolikus Általános Iskola és Óvoda 6. osztályos tanulói által készített rap szám megtekinthető az alábbi linken: https://youtu.be/YPYd3XWzIFY

Borítókép: a kiránduláson résztvevő tanulók - Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.