Oktatás - Nevelés

A Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum diákjai életében meghatározó érték a teremtésvédelem ügye, a környezettudatosság. Megjelenik ez a mindennapjainkban is, de a Teremtésvédelmi napok alkalmával még inkább reflektorfénybe helyeződik.

„Gimnáziumunkban lelkes pedagógusok csapata koordinálja a környezettudatos szemlélet kialakítását. Nem hagyatkoznak csupán az elméleti ismeretek átadására, bár új kapuk nyílnak ezen a téren is. Tanulmányaikat szeptemberben intézményünkben kezdő diákjaink, fakultatívan választható módon, tantárgyi keretek között tanulhatják a fenntarthatóságot, amiből középiskolai éveik befejeztével érettségi vizsgát is tehetnek, ha szeretnének” – tájékoztatta szerkesztőségünket az iskola vezetősége. Hozzátették, hogy szabadidőben is számos lehetőség kínálkozik arra, hogy közelebb kerüljenek a természethez, fontossá váljék számukra a tenni akarás.

„Nagy lelkesedéssel tesznek diákjaink azért, hogy környezetünk tiszta legyen, megtisztuljon a szeméttől. Felsétálnak a Fenyvesbe, körutat tesznek a városban, s közben gyorsan telnek kezükben a szemetes zsákok. Csatlakoztak a »Tiszta Zemplénért 2023« programhoz, a Te Szedd! akcióhoz. A PET-kalózok minden évben vállalják a Bodrog árterén egy szakasz megtisztítását. Vízre szállnak, s óriási mennyiségű hulladéktól szabadítják meg a környezetet, s minden alkalommal tele élményekkel térnek vissza. Tevékenységükre az országos szervezők is büszkék, több interjú és riport szólt már érdemeikről a médiában” – olvasható a közleményben. A klímaváltozás és a fenntartható fejlődés témájában szervezett tanulmányi versenyen a bocskais diákok a 2. fordulóba jutva értek el szép eredményt.

„Mindennapjaink szervezése során szem előtt tartjuk iskolánk védőszentjének, Assisi Szent Ferencnek a gondolatait, legyen szó közvetlen környezetünk szépítéséről, vagy teremtett világunk megóvásáról. Köszönet minden dolgozónak aki tesz a fiatalok szemléletének formálásáért, külön köszönet Árvai Zsolt, Éliás Balázs, Homovics Zsuzsanna, Magda Gábor, Sebestyén Amália pedagógusoknak, akik a tanév során nemcsak a programok szervezésével, hanem mindennapjaikban személyes életpéldával mutatnak követendő példát. Köszönet Galgóczi Katalin kollégának, aki a szervezési feladatokból mindig jelentős részt vállal” – adott tájékoztatást az intézmény.

(Fotó: magánarchívum)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.