Oktatás - Nevelés

Sikerrel zárult az I. Szerencsi Nyári Könyvtári Tábor, amit július 8–12. között tartottak. A Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár nyolc éven át az Erzsébet-táborok keretében nyújtott élményeket a gyerekeknek, ám idén a kulturális intézmények nem pályázhattak. Ennek ellenére a szervezők úgy döntöttek, hogy saját erőforrásaikra támaszkodva létrehoznak egy önköltséges tábort az alsós gyerekek számára.

Az idei táborban tíz lelkes gyerek vett részt, akiknek mindennapjait hétfőtől péntekig, reggel 8-tól délután 4-ig tartó foglalkozásokkal töltötték meg. A szervezők gondoskodtak a napi háromszori étkezésről, mely magában foglalta a tízórait, ebédet és uzsonnát. Emellett változatos szabadidős tevékenységekkel színesítették a programot. „A gyerekek megismerkedtek a könyvtárral és annak játékaival. Számos társasjátékot kipróbáltunk, interaktív táblán Activity versenyt rendeztünk és különféle díjakat sorsoltunk ki. A csocsó-, léghoki- és aszfaltrajz versenyek résztvevői is apró ajándékokkal térhettek haza, amelyek nagy örömet szereztek nekik” – mondta Tamásné Szabó Klára, a tábor vezetője.

Hozzátette: A táborozók a város különböző játszóterein is megfordultak, mint például a Magyar utcai Rekreációs Park és az Ondi úti csokijátszótér. Ellátogattak a Turisztikai Központba, ahol megtekintették a csokoládé-, játék-, motor- és kerámiakiállítást. „Utóbbin a gyerekeknek fel kellett sorolniuk három kedvenc kerámiájuk nevét, hogy kiderüljön, mennyire figyeltek a bemutató során. A csokoládé kiállításon is voltak kérdések, mint például melyik a legnehezebb szobor, és hogy ábrázol-e híres költőt valamelyik alkotás” – folytatta Tamásné Szabó Klára. A tábor egyik csúcspontja a hétfő délutáni kirándulás volt a Bekecsi Lovastanyára, ahol megtekintették az állatokat és kipróbálhatták a csónakázó tavacskát is.

A nagy meleg miatt a szervezők igyekeztek árnyékos helyszíneken tartózkodni, és a Rákóczi-vár hűvösebb termeit is kihasználták. A programok között szerepelt kézműves foglalkozás, textilfestés és mesenézés is. A gyerekek mozizhattak a színházteremben és közben fagyiztak is, ami nagy népszerűségnek örvendett a forró nyári napokon. Emellett a szervezők nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a kicsik elegendő folyadékot fogyasszanak és ne töltsenek túl sok időt a tűző napon. A táborozók Szerencsről, Bekecsről és Golopról érkeztek. Voltak köztük olyanok, akik már korábban is részt vettek Erzsébet-táborban, de új táborozók is csatlakoztak a csapathoz. A szervezők remélik, hogy jövőre is hasonlóan színes programokat kínálhatnak majd a kis táborozóknak.