Portré

Több kutatás és felmérés is bizonyította már, hogy a nők jobban odafigyelnek az egészségükre, mint a férfiak. A hölgyek gyakrabban járnak szűrésekre is, mint az erősebb nem képviselői, akik hajlamosak elhanyagolni az egészségüket. Annak érdekében, hogy ez az arány megváltozzon több mozgalmat indítottak már, hogy felhívják a férfiak figyelmét a rutinvizsgálatok fontosságára.

Movember

A Movember mozgalom a férfiak egészségének védelméről szól. A kezdeményezés Ausztráliából indult. Neve az angol moustache - bajusz és a november szavakból származik. A hónap folyamán a férfiak megnövesztik a bajszukat, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a férfiak egészségét érintő komoly problémákra: elsősorban a prosztata-megbetegedések, a prosztatarák magas arányára. November hónapban a tehát a bajusz egy nagyon fontos, nemzetközi mozgalom jelképe.

Célja nem más, mint megszólítani az embereket, hogy a férfiaknak is szükségük van szűrővizsgálatra. A nők az emlőrák elleni küzdelem támogatóiként a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett, a férfiak pedig a bajuszuk növesztésével hívják fel a figyelmet a prosztatarák elleni harcra. Magyarország 2008-ban csatlakozott az akcióhoz, melynek keretében novemberben ingyenes programokkal és kedvezményes szűrésekkel népszerűsítik a kampányt.

A férfiakat érintő 4 legnagyobb egészségügyi probléma: a prosztatarák, amely a második leggyakoribb ráktípus a férfiak körében; a hererák pedig az egyik rendszeresen diagnosztizált ráktípus 15-34 év közötti férfiaknál. Ebbe a kategóriába tartozik még a kiegyensúlyozatlan érzelmi állapot, a mély depresszió, hiszen világszerte percenként egy férfi lesz öngyilkos és a fizikai inaktivitás. A felmérő adatok szerint magyar férfiak csupán 5%-a végez rendszeres testmozgást - soha nem sportol 53%. Forrás: Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet.

Mit mond a szakember?

A Szerencsi Hírek Dr. Vass István urológust kérdezte meg a témával kapcsolatban, aki úgy véli, hogy a movember mozgalom egy jó kezdeményezés. A doktor szerint a Szerencsen és a környéken még nincs a köztudatban, kevésbé elterjedt az, hogy a férfiak is tudatosan elmenjenek szűrővizsgálatokra. Ennek ellenére azt mondja, hogy a prosztata betegség nem számít tabutémának.
Miért fontos erről beszélni?

Szerencsére az egészségügy olyan irányba halad, hogy a férfi betegek egyre nyíltabban beszélnek róla. Amióta én 25 éve a pályán vagyok sok pozitív irányú változás történt. Korábban Magyarországon, az ilyen jellegű megelőzésnek nem voltak jó hagyományai. Az elmúlt 10-15 évben próbál az egészségügy is ebbe az irányba haladni, hogy egy picit figyeljen mindenki jobban magára. Döntő jelentőségű, hogy mindenki törődjön magával és próbálja meg megelőzni a bajokat. Ezt segíti ez a kezdeményezés is.

Dr. Vass István urológus. Fotó: Szerencsi Hírek

A Movember mozgalom egyik célja a prosztatarák elleni küzdelem. Vannak tünetei a betegségnek?

Azt kell tudni, hogy nincsenek típusos vizelési tünetek. Ezért javasolja a szakma és az orvosok, hogy 50 év fölött mindenképpen érdemes egy szűrővizsgálatra jelentkezni, ami részben fizikális vizsgálatból áll: végbélen keresztül végzett prosztata vizsgálat, illetve vérvétel, vizeletvizsgálat. Minimális laborvizsgálatok, ultrahanggal kiegészítve. Ha már van tünet, az esetlegesen azt is jelentheti, hogy előrehaladottabb az elváltozás, de a vizelési panaszok önmagukban nem korjelzők a prosztatarákra.

Milyen arányú a felépülés?

Korai diagnózis esetén, nagyon jók a gyógyulás esélyei. Ha véletlenszerűen akár idősebb férfi betegnél kiderül, hogy rosszindulatú a megbetegedés, akkor is jók az esélyek. De minél hamarabb derül ki, annál biztosabb, hogy a beteg gyógyítható lesz.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Fontos az immunrendszer szerepe, az egészséges életmód, a táplálkozás és a sport. De a daganatos betegségek kialakulását sok minden befolyásolhatja, ami ellen nem lehet mi tenni: ennek része a hajlam, és sajnos az öröklődési tényezőknek is van szerepe, valamint a faji tényezőknek. Az Egyesült Államokban például kimutatták, hogy a színes bőrű lakosság körében, gyakrabban előfordul a prosztatarák. Itt Szerencsen nagyon jól megoldottak a szűrővizsgálatok. Egy héten háromszor is van rendelés az urológián, tehát rendelőintézet a várost és a régiót is el tudja látni.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.