Portré

Dr. Spak László hosszú évek óta dolgozik városunkban háziorvosként. A július 3-án megtartott Semmelweis napon Szerencs város egészségügyi alapellátásában több évtizeden keresztül végzett lelkiismeretes gyógyító munkájának elismeréseként címzetes főorvosi címet adományoztak dr. Spak László háziorvosnak is. Vele beszélgettünk.

Dr. Spak László az erdélyi Szatmárnémetiben született. Az általános és középiskolát is itt végezte el, majd a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre felvételizett. Édesapja asztalosmesterként, édesanyja pedig varrónőként dolgozott. – A családunkban nem volt orvos. Nekem azonban megtetszett ez a hivatás, és aztán a középiskolától kezdve céltudatosan készültem erre a pályára. Ennek meg is lett az eredménye, mert szép teljesítménnyel jutottam be első nekifutásra az orvosira Marosvásárhelyre – kezdi Spak László.

Amikor 1972-ben megkapta a diplomáját mint általános orvos, falusi, úgynevezett körzeti doktorként kezdett el dolgozni. – Három falu tartozott hozzám és ez vegyes körzet volt, azaz felnőtteket és gyereket egyaránt gyógyítottam. Később elkerültem egy Szilágysági kisvárosba. Először ott is mint körzeti orvos fogadtam a betegeket, majd tovább képeztem magam – folytatja. Marosvásárhelyen szerezte meg a belgyógyász szakorvos végezettséget és a tasnádi kórházban kilenc évig dolgozott megbízott osztályvezetőként.

– Azért voltam csak megbízott, mert nem voltam hajlandó a nevemet megváltoztatni, románosítani. Így aztán megbízottként jöttem el 1990-ben, ekkor költöztünk át ide Szerencsre.

Dr. Argay László volt akkor az igazgató főorvos és olyan kellemes fogadtatásban részesültünk, ami tetszett. Szolgálati lakást kínáltak fel nekünk, a feleségemnek és nekem pedig munkahelyet. Azóta itt dolgozom – mondja. A szerencsi rendelőintézetben egy ideig helyettesített a belgyógyászaton, de már az első pillanattól kezdve háziorvosként dolgozik városunkban.

Dr. Spak László szereti a munkáját, és azt, hogy segíthet a betegeknek. – Az orvosi hivatásban a legfontosabb az emberek felé nyújtott empátia, mert e nélkül nem lehet gyógyítani. A másik a kitartás, mert amire odakerülünk, hogy kezelést nyújtsunk az embereknek, az nem egy könnyű út. Hat év egyetem, utána szakosodás megint hat év, és persze a folyamatos továbbképzés.

De a gyógyítás maga abszolút elégtétel, és nagyszerű érzéssel tölt el. A háziorvosi pálya pedig „egyfajta vegyeskereskedés” egy kicsit mindenhez érteni kell, szemészet, fül- orr-gége, tüdő, minden. A háziorvosi munkában a változatosság a legszebb – tette hozzá.

A város napján 2006-ban kapta meg a Szerencs Város Szellemi Alkotótevékenységéért kitüntetést. Büszke arra, hogy két évvel ezelőtt érdemelte ki a Pro Sanitante díjat, az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenységéért.

Az idei Semmelweis napon Szerencs város egészségügyi alapellátásában több évtizeden keresztül végzett lelkiismeretes, gyógyító munkájának elismeréseként címzetes főorvosi címet adományoztak dr. Spak László háziorvosnak is. – Az embernek jól esik, ha elismerik a munkáját. Ez azt jelenti, hogy nem dolgoztam rosszul, vagy talán jól is, azért, hogy ezt megkaptam. Eddig is maximálisan, a legjobb tudásom szerint próbáltam ellátni a betegeimet, ezután is így fogom – mondja a doktor.

Spak László szabadidejében szeret kertészkedni és élvezi a természet nyugodtságát. – Vannak gyümölcsfáim, virágaim és egy pici kertem, ezt szeretem gondozni. A horgász engedélyt is megszereztem, de ritkán használnom. Addig szeretnék még dolgozni, amíg képes vagyok tisztességgel ellátni a betegeimet és remélem, ha ez megváltozna, azt észrevenném. Még szeretnék boldogan éldegélni kicsit és az unokáimmal tölteni az időmet.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.