Portré

Skorván Józsefné szenvedélyesen szereti a rejtvényfejtést. Idén a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének (ROE) versenyén kezdő kategóriában az országos bajnoki cím várományosa.

Skorván Józsefné Tiszaladányban született, ott is nőtt fel és végezte el az általános iskolát. Aztán Szerencsre került a Bocskai István Gimnáziumba, ahol orosz tagozaton érettségizett. – Az orosz tudásomból végül nem profitáltam, mert másképp alakult az életem. Nem sikerült a felvételim Nyíregyházára a tanárképzőbe, viszont a Csokoládégyár akkor indította el az elektronikai műszerész szakot, amire jelentkeztem és elvégeztem. Az iskolaévek alatt a gyárban voltunk gyakorlaton és utána állást is kaptam – meséli.

A Csokoládégyárban 40 évig tevékenykedett a műszaki részen, az energiaosztályon és a termelésben, onnan ment nyugdíjba. Több műszakban járt dolgozni, és amikor kisebb szüneteket tartottak, mindig rejtvényt fejtettek kollégáival. A gyárban ismerte meg a férjét, ő is nagy rejtvényfejtő. Két fiúk született és két unokájuk van. – Még dolgoztam, amikor sikerült elmennünk egy Füles kupára, melyet Budapesten rendeznek minden évben. 1974-től jár nekünk a Füles rejtvénymagazin, évek szerint tettük el minden darabját. Volt benne egy hirdetés, hogy versenyt rendeznek Budapesten.

Ott kezdődött minden. Elmentünk az eseményre, és azt láttuk: a résztvevők ismerik egymást, jó barátságban vannak, és jó a társaság. Érdeklődni kezdünk arról, hogyan zajlanak ezek a rendezvények és hogyan lehet bekapcsolódni. A férjem beszélt Csider Andorral, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatójával mit szólna ahhoz, ha Szerencsen is lenne egy Országos Rejtvényfejtő Verseny. Jóváhagyták, megrendezhettük. A szerencsi esemény előtt Ózdon szerveztek egy fordulót és elmentünk, megnéztük milyen.

Korábban nem vettünk részt országos versenyen, csak a Füles kupán – folytatja Skorván Józsefné, vagy ahogy sokan szólítják Csiri. Miután a tavalyi évben sikeresen lebonyolították az első versenyt, férjével megalapították a Szerencsi Logiklubot. Csiriék úgy gondolták, létrehoznak egy olyan csoportot, amiben a tagok kikapcsolódhatnak kártyajátékokkal, logikai feladványokkal és keresztrejtvényekkel. Úgy érezték, hogy hiányzik ez a fajta közösség a város életéből, amelynek jelenleg 16 aktív tagja van. – A rejtvényfejtésben azt szeretem, hogy rövid időn belül sikerélményem van. Írom, írom és típustól függően 10-20 percen belül megvan a válasz. Nem kell hetekig gondolkodni rajta. A rejtvényfejtésben semmilyen segítség nincs, csak a ceruza és a radír. Az a győztes, aki hiba nélkül a legrövidebb idő alatt fejti meg a feladványt. Sok rejtvény van, többek között a hagyományos, a skandináv, a logikai, sudoku, sima- kevert olasz, kvízjáték, betűrejtvény, szólánc. Praktikusság szempontjából a skandináv a legjobb, mert gyorsan lehet vele haladni – mondja.

Mikor arról kérdeztem, hogyan lehet felkészülni egy-egy versenyre azt feleli, hogy sok-sok rejtvényfejtéssel. – Az a titka, hogy gyakorolni kell, és megismerni minél több rejtvénykészítő-mester feladványát. Mert mindenkinek más a stílusa. Ez ugyanolyan, mint az irodalomban. Egy versből három sort elolvasok, és még ha nem is ismerem a művet, de a stílusából meg tudom mondani ki írta. A rejtvényeknél ugyanez a helyzet. A gyerekeink is úgy tanultak meg olvasni, hogy otthon voltam velük és sokszor fejtettem a rejtvényeket. Mindig kérdezték mit írok, aztán már ők írták be a megfejtést. Amikor nagycsoportosak lettek, már mesét olvastak a társaiknak – folytatja Csiri. Ebben az évben 12 országos versenyen vettek részt férjével együtt, valamint a Füles-kupán.

Idén a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének (ROE) versenyén kezdő kategóriában Skorván Józsefné az országos bajnokicím várományosa, még egy megmérettetés van hátra. A Skorván házaspár a versenyzést és a Logiklub irányítását még hosszú ideig szeretné folytatni, ezen kívül több tervük is van a jövőben. – Sajnos a versenyeken a fiatalabb korosztály nem igazán képviselteti magát, ezért az a tervünk, hogy ifjúsági rejtvényfejtő klubot indítunk el a szerencsi iskolákban a jövő év januárjától. Célunk, hogy a fiatalabbak is ráérezzenek a rejtvényfejtés ízére és megismerjék ezt a nagyszerű kikapcsolódási formát.

Forrás: M.B.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.