Portré

A szerencsi származású Kulcsár Anita, egykori Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes magyar válogatott kézilabdázó idén 14. éve, hogy nincs közöttünk. Emlékét azonban a mai napig őrzi az egész város, egykori gimnáziuma – a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium – kézilabdázó társai, de a legnagyobb űrt a szülei és az edzője szívében hagyta. A néhány héttel ezelőtt megtartott Kulcsár Anita emléktornán Hadobás István, Anita egykori edzője (fotónkon) mély fájdalmáról és az őt ért veszteségről beszélt. A következő sorokban a kézilabda kiválóság nevelőedzője emlékezik meg róla.

Hadobás István a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium testnevelő tanáraként dolgozik. Pályafutását 40 évvel ezelőtt kezdte az oktatási intézményben, és ekkortól lett aziskola kézilabdacsapatának edzője. Elmondása szerint életében mindig is központi szerepet töltött be a sport, ugyanis már 10 éves korától testnevelőtanár szeretett volna lenni. – Gyermekkorom óta ez a pálya vonzott, hiszen én magam is sportoltam: kézilabdáztam, valamint ifjúsági válogatott sprinter is voltam – mondta.

A nyíregyházi gimnázium edzője számos kitüntetést is átvehetett az évek során. – Rendkívül büszke vagyok a „Magyarország legjobb utánpótlás kézilabda edzője” kitüntetésre, melyet a „Magyarország legjobb testnevelő tanára” elismerés követett, de említésre méltó a „Nyíregyháza Város Sportjáért” járó díj is, amit szintén én vehettem át – tette hozzá. – Kulcsár Anitával a gimnáziumban tartott testnevelés felvételi alkalmával találkoztam – kezdi az edző. – Én akkor a Vasvári Gimnáziumban meghívott szakemberként voltam jelen, amikor is megfigyelhettem Anita kézilabda tudását. Nagyon megtetszett játékbeli mozgása és mivel ő is szeretett volna komolyabban foglalkozni a kézilabdával, megkértem, hogy tanuljon a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, ahol a kézilabdacsapat is tárt karokkal várta – meséli Hadobás István.

A nyíregyházi középiskolában Anita nagyon szép sikereket ért el, mind a sportban, mind pedig a tanulmányaiban. – Rendkívül fogékony volt az új ismeretekre, ezen kívül szorgalom és határtalan kitartás jellemezte. Ennek nyomán megkapta a Kölcsey Gimnázium „Jó tanuló, jó sportoló elismerést” is, ami úgy gondolom, kellőképpen bizonyítja az ő tehetségét. Mindemellett a kézilabdapályán is nagyon hamar a csapat gólkirálya lett – emlékszik vissza az edző. Kulcsár Anita első évfolyamos tanulóként már a megyei felnőtt bajnokságon vett részt, majd a következő évben az NB II-es felnőtt bajnokságban is győzedelmeskedett csapatával. Végzős diákként az NB I felnőtt B kategóriájában szerepelt, ahol a magyar kézilabda sportág történetében egyedülálló módon ezüstérmesként állhatott a dobogóra.

– Ez az eredmény a legfontosabb számomra, hiszen majdnem bejutottunk az NB I felnőtt A osztályába egy 18 éves átlag életkorú diákcsapattal, külsős játékosok és utánpótlás nélkül – mondta el Hadobás István. Ugyanebben az évben Anita meghívást kapott a junior válogatottba is, ahol már Magyarországot képviselhette. Mindezek mellett minden évben diákolimpiai megmérettetéseken vett részt csapatával, ahol Anita gólkirály is volt, az országos döntőben pedig harmadik helyezést értek el. – Csodálatos eredményeket sikerült produkálnia. Azt hiszem, büszkén mondhatom, hogy azóta sem sikerült a magyar kézilabda történetében senkinek sem azt az utat végig járni, amit mi megtettünk Anitával – hangzott el. Hadobás István a 2004-es debreceni Európabajnokságon találkozott utoljára Anitával, ahol a sportoló 8 meccs alatt 79 gólt lőtt. – Szenzációs teljesítményt nyújtott: ő volt a magyar csapat legjobbja, szinte hibátlanul lőtte a gólokat.

Nem véletlenül választották meg a világ legjobbjának. Soha nem felejtem el, hiszen nagyon sok szép szakmai kitüntetést vehettünk át együtt. A legnagyobb elismerést jelenti számomra az Anitától kapott válogatottbeli meze és egy fotó, melyre azt írta: „Kedvenc edzőmnek Anitától”. Hihetetlenül megható és nagyon szép dolog volt ez a részéről, ami nekem egy örök emlék és hatalmas motiváció – mondja Hadobás István. Anita egykori nevelőedzője nagy szeretettel és tisztelettel vesz részt a minden év februárjában megrendezett Kulcsár Anita emléktornán. – Amikor eljövök a tornára, nagyon mély és fájdalmas érzések kavarognak bennem. Természetesen ez egy nemes gesztus, és kötelességemnek is tartom, hogy minden évben jelen legyünk a csapatommal. Mindemellett az egyik mostani játékosom Katona Krisztina nemcsak kiváló kézilabdázó, de még a szerencsi csapat edzője és az emléktorna főszervezője is egyben – mondja.

Anita középiskolájában is rendkívül fontosnak tartják a hagyományok ápolását, többek között minden ballagáson kiosztják a Kulcsár Anita emlékdíjat. – A kitüntetést év végén a legjobb kézilabdázó kapja meg, aki emberileg is méltó erre a díjra. Nagy örömömre a jelenlegi csapatomban is van néhány olyan játékos, aki ennek a Kulcsár Anita emlékdíjnak a nyertese, ami egy hatalmas dolog és elismerés – emelte ki Hadobás István. Az edző minden kézilabdázó fiatalt arra ösztönöz, hogy küzdjön a céljaiért, mert ha az illető valamit nagyon szeretne elérni, és tesz is érte, akkor az álmai valóra válnak. – Teljesen más egy csapatban dolgozni, mint az egyéni sportokban, hiszen itt sokkal több a közös élmény. Ha valaki be tud illeszkedni egy csapatba, az az életben is könnyebben boldogul majd. Én azt gondolom, hogy mindenkinek kell egy csapat, egy közösség, ahol ki tud teljesedni, erre ragyogó lehetőséget ad a kézilabda és melynek legszebb példája Anita sport pályafutása! – tette hozzá. Emlékezzünk tiszta szívvel, őszinte szeretettel Kulcsár Anitára, aki 14 éve nincs köztünk. Hálás köszönet mindenkinek, aki valamilyen formában megőrizte Anita emlékét.

Forrás: F.D.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.