Portré

Dr. Sütő Szilveszter hosszú ideje dolgozik háziorvosként településünkön, öt éve városi főorvosként tevékenykedik. Munkáját mindig nagy felelősséggel, odaadással, szívvel-lélekkel végzi. Az idei város napján Pro Urbe Szerencs kitüntetést kapott, Szerencs város közéletében, valamint az egészségügy területén tett kiemelkedő szakmai teljesítményéért.

Dr. Sütő Szilveszter a Heves megyei Szúcs községből származik. Ötödik osztályos korában szüleivel Egerbe költöztek, így ott folytatta tanulmányait és ott is érettségizett le. – Kisgyermekként kutató akartam lenni: biológus, genetikus. Aztán a családom azt javasolta, hogy inkább az orvosi pályát válasszam. Középiskolában országos biológia versenyen a 4. helyezést értem el, majd matematika és fizika pályázatot is nyertem, ezért nekem nem kellett felvételizni az egyetemre, csak egy rövid szóbeli elbeszélgetés volt.

A Debreceni Egyetemen dolgozott az unokanagybátyám, végül oda kerültem én is és ott végeztem általános orvosként 1975-ben – mondja Dr. Sütő Szilveszter. Az egyetemen ismerkedett meg feleségével Rohály Judittal, aki szintén háziorvosként dolgozik városunkban. A diploma megszerzése után Dr. Sütő Szilveszter a nyíregyházi kórházban kapott szülész-nőgyógyász állást, majd Csobajon, később Mezőzomboron tevékenykedett körzeti orvosként. – Kicsit mindig bennem volt a szakmai továbbképzés iránt egy belső vágy, hogy ne csak körzeti orvoslegyek. Ekkor kezdődött el az, hogy körzeti orvosként is lehet szakvizsgázni. Nekünk még be kellett járni a kórházba különböző gyakorlatokra, például a belgyógyászaton dolgoztam, és mentőztünk is.

1987-ben Budapesten szakvizsgáztam az Orvostovábbképző Intézetben, így az általános orvostan szakorvosa lettem. Akkor már könnyebb volt háziorvostani szakvizsgát istenni. Nekem megvan az általános orvos, szakorvos és a háziorvosi szakvizsga – folytatja a doktor. Szerencsen 1984-ben telepedtek le a feleségével és 1993-ban alapították meg az egészségügyi cégüket. A városban ők voltak az első vállalkozó orvosok. 1992-ben kinevezték járási szakfelügyelő orvosnak, 2014-ben pedig az országos tiszti főorvos kérte fel országos szakfelügyelőnek. – Azt szeretem a munkámban, hogy az embereken közvetlenül tudok segíteni. Látom az eredményét, ha valakivel foglalkozom. Tulajdonképpen ismerem az egész családi hátteret.

Ha a beteg neve nem is jut eszembe, de arcról tudok mindent róla. Valójában generációk nőttek fel a szemem előtt. Van olyan betegem, aki Mezőzomboron – mikor még ott dolgoztam – kisbaba volt, most már két nagylánya van és ide jár az egész család hozzám – meséli Sütő Szilveszter, aki hozzátette, hogy ez a fajta egészégügyi munka nagy önállóságot igényel. – Ebben a szakmában nagyon felkészültnek kell lenni, hogy jól, tisztességgel, becsülettel tudja az ember végezni a munkáját.

Sokszor itt dől el a beteg sorsa, akár az élete is. Háziorvosként önállóan dönt az ember és a felelősséget is neki kell vállalni. Nincs mögöttünk egy kórház, ahol eloszlik a felelősség, ott a főorvos, adjunktus, van idősebb szakorvos. Sajnos kevés fiatal doktor vállalja ezt az önállóságot, igen nagy felelőssége van az embernek. Az orvosi pályát azoknak ajánlom, akiket érdekel az emberek sorsa, akiben megvan az empátia és beleéli magát a beteg lelkébe, át tudja élni a problémáit. Ez nem csak arról szól, hogy megvizsgálom és gyógyszert írunk fel. Itt a körzetben valójában családgondozás is folyik – mondja. Gyógyító munkájában felhasználja a legújabb ismereteket, a szaklapok által nyújtott és javasolt újdonságokat.

Pro-Urbe kitüntetés átvétele © Fotó: Szerencsi Hírek

Több cikluson keresztül önkormányzati képviselőként szolgálatot lát el a lakosság érdekében. Az ő hathatós közreműködésével utak, járdák épültek az általa képviselt körzetben. Két éve a Beteg Gyermekekért Alapítvány elnökeként lelkiismeretes missziós munkát végez. Rendszeresen jótékonykodik, intézmények, iskolai közösségek, alapítványok munkáját segíti pénzadománnyal. Néhány évvel ezelőtt megyei kitüntetést: Erzsébet-díjat kapott, az idei város napján pedig a Pro Urbe Szerencs kitüntetést vehette át a polgármestertől. – Sosem azért dolgoztam, hogy engem kitüntessenek. Természetesen nagyon jól esett, megtiszteltetésnek vettem és a munkám elismerésének érzem. A jövőben is szeretnék a betegekkel foglalkozni, gyógyítani ameddig a Jóisten engedi – mondja.

Sütő Szilveszter szabadidejében szeret olvasni, mint mondja mindig is nagy könyvmoly volt. Régebben, egyetemistaként festegetett és faragott. Hobbija a természetjárás és a vadászat. – Szeretek kiülni, és hallgatni a madarakat. Nem mindig lövök rá a vadra, van, amikor csak nézem a természet csodáit.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.