Sakk

Harmincnegyedik alkalommal rendezték meg városunkban augusztus 17-20-a között a Zemplén Kupa Sakkversenyt. Az eseményre az ország minden részéről érkeztek játékosok.

A megmérettetés első napján Nyiri Tibor polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében örömét fejezte ki, hogy a versenyen továbbra is szép számmal képviseltetik magukat a fiatal játékosok. Ezt követően a sakk fontosságára irányította a figyelmet. Ez az egyik legősibb stratégiai játék, amelyben az ellenfelek tudása, gyakorlata, de még személyisége és mentális ereje is megmérettetésre kerül. A játék révén olyan képességek is fejlődnek, amik egyaránt alkalmazhatók az élet számos területén. Kiemelte, hogy a technológia fejlődésével ma már szinte bárhol, bármikor lehet játszani, azonban az élő, személyes sakkpartikat, mint amilyen ez a rendezvény is, nem lehet kiváltani. Végül kifejezte reményét, hogy Magyarország sikeresen szerepel majd a szeptember 10-23-a között rendezendő budapesti sakkolimpián.

Ezt követően Galkó Tibor országos versenybíró ismertette a szabályokat. Külön kiemelte, hogy akinél bármiféle elektronikus eszköz van, amivel előnyhöz lehet jutni, az azonnali kizárást eredményez. A mérkőzéseket a meghirdetettek szerint két csoportra osztották. Az erősebb „A” csoportban az 1700 FIDE – Nemzetközi Sakkszövetség által bevezetett számítási módszert – pont feletti versenyzők szerepeltek. A „B” csoportban a gyengébb játékosok indultak. A versenyzőket ezután számítógép sorsolta össze, a sakkjátszmák hét fordulós svájci rendszer szerint történtek. A játékidő 2x90 perc volt, lépésenként 30 másodperc bónusszal.

Gurály László, a Szerencs VSE sakkszakosztály elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy az idei verseny célja a kapcsolatok ápolása és a játék népszerűsítése, bár nincsenek könnyű helyzetben. „A koronavírus-járvány és a pénzhiányok negatívan hatnak a sakkéletre, országos szinten is sok csapat megszűnt, rengeteg fiatal hagyta abba a játékot” – mondta Gurály László. Hozzátette: Szerencsére már javul a helyzet, egyre több fiatal csatlakozik újra a klubokhoz és vesz részt a foglalkozásokon, de ez egy lassú folyamat. Kiemelte, hogy Szerencs remek adottságokkal rendelkezik egy ilyen verseny lebonyolítására, a messziről érkező sakkozók mindig örömmel fedezik fel a várost, különösképpen a várkertet és a fürdőt. Az elnök legvégül elmondta, hogy a négynapos versenyen úgynevezett buli sakkot is tartottak, ezek többnyire 10 perces játszmák voltak, a céljuk pedig az volt, hogy a versenyzők jobban megismerjék egymást.

A XXXIV. Zemplén Kupa végeredménye:

A csoport: Kovács Kristóf (DVTK), Berczi Péter (Komlói Bányász), Farkas István (Jászberényi SK), Kemedi Dániel (DVTK), Gödöllei Zsombor (Jászberényi SK), dr. Gunyecz Zoltán (Nyíregyházi VSC), Landenberger László (Hidasnémeti VSC), Szabó Krisztián (Dávid Sport Club), Ádám Zoltán (DVTK), Varga László (Kazincbarcika VSC), Hajdú Zoltán (Miskolci KisBocsok), Szulics Imre (Dávid Sport Club), Csősz Attila (Hajdúszoboszlói SI), dr. Jónás Dávid (MTE SE), Molnár Lili (Kisújszállási SE), Molnár László Levente (Kisújszállási SE), Molnár László (Kisújszállási SE).

B csoport: Szoboszlai László (Hajdúszoboszlói SI), Varga László (Kazincbarcika VSC), Papp Csongor (Sárvári Sakk Club SE), Zádori János (Hidasnémeti VSC), Édes Gergely István (Jászberényi SK), Miricz Ádám (Kazincbarcika VSC), Simon Tibor (Szerencs VSE), Papp Kinga (DVTK), Medvegy Mária (MTE SE), Édes Dániel György (Jászberényi SK), Kovács Ágnes (DVTK), Vajdi Balázs Bálint (Szerencs VSE), Bugyi Huba Benedek (Jászberényi SK), Heinrich Dániel (Miskolci KisBocsok), Király Anasztázia (Hidasnémeti VSC), Lovas Kadosa (Miskolci KisBocsok), Olajos Eszter (DVTK), Szűcs Levente (Jászberényi SK), Ullik Zsolt (Szerencs VSE).

  • Galéria: