Szabadidő - Életmód

Az Aloe növények nemzetségének több mint 350 faja létezik, ezek közül az Aloe Vera tartalmazza a legnagyobb menynyiségben az ember számára fontos hatóanyagokat.

Rendkívül sokoldalú gyógynövény, külsőleg és belsőleg használva egyaránt hozzájárul szervezetünk egészségéhez: hatékony sebgyógyító és méregtelenítő, helyreállítja az emésztést, kezeli a gyulladásokat.

Kleopátra egyiptomi királynő kozmetikai célokra használta, Nagy Sándor makedón király katonái sebeit kezeltette Aloe Vera növénnyel, ahogyan az ókori Rómában és a Távol-Keleten is tisztában voltak gyógyhatásaival. Bár az Aloe Vera 99 százaléka víz, bőségesen tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat és enzimeket, jótékony összetevőinek száma meghaladja a százat.

Kleopátra az HBO Róma című sorozatból © Fotó: HBO

Antioxidánsainak köszönhetően nagyszerű immunerősítő, megköti a rákot, gyulladásokat, szív- és érrendszeri betegségeket okozó szabad gyököket, míg külsőleg alkalmazva lassítja a bőr öregedését, kisimítja a ráncokat, gyorsítja a (nap)égés gyógyulását, védelmet nyújt az UV-sugarakkal szemben. Puhítja és hidratálja a bőrt, hatékony az ekcéma, a pattanások, a pikkelysömör és a csípések kezelésében, fokozza a hajnövekedést. Különösen ajánlott kisebb horzsolások, vágások esetén.

Az Aloe Vera enzimjei lebontják a tápanyagokat, különösen a zsírokat, a szénhidrátokat és a cellulózt, ez is hozzájárul ahhoz, hogy szabályozza az emésztést, megszünteti a székrekedést, a gyomorégést és a refluxot. Növeli az energiaszintet, elősegíti a bélflóra egyensúlyának visszaállítását. Kiváló fertőtlenítő és vírusölő, enyhíti az aranyér, az IBS (irritábilis bél szindróma), a húgyúti fertőzések, valamint az emésztőrendszeri gyulladások, így a fekélyek és a Crohn-betegség tüneteit.

Aloe Vera - Fotó: dreamstime.com

Hatóanyagai bevonatot hoznak létre a bélnyálkahártyán, ezáltal megóv a betegségek kiújulásától, illetve akadályozza a lerakódások ismételt kialakulását. Az Aloe Vera az egyik legjobb növényi méregtelenítő és béltisztító, az egészséges bélmozgások ösztönzésévelsegít eltávolítani a bélrendszerből a káros lerakódásokat, támogatja a máj, a vese és a lép működését. Mivelcsökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet, az Aloe Vera jól használható az érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség megelőzésére, illetve kezelésére. Gyulladásgátló és fájdalomcsillapító tulajdonsága az ízületi-, bőr- és ínygyulladások enyhítésében, a panaszok mérséklésében is érvényesül.

Vitelki László, gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: Linolsav és gamma linolénsav telítetlen zsírokat tartalmaz. A beküldők közül Hortvég Jánosné, 3900 Szerencs, Példánykert u. 8. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményrőlszóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben. Új kérdésünk: Mire használta az aloe vera gyógyhatását Kleopátra? Megfejtéseiket szeptember 22-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Rákóczi út 94.) vagy adják le a Fürdő és Wellnessház recepcióján. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.