A kesudió Brazíliában őshonos, a pisztáciával és a mangóval rokonságban álló örökzöld növény termése.
A kesufán elsősorban kesualma terem, az általunk ismert kesudió ennek az almának az alján nő. Magában, sózva, vagy cukrozva fogyasztjuk, receptekben bármilyen dióféle helyettesíthető vele. Zsírban és fehérjékben gazdag, telített zsírsavakban azonban szegény. Bár szénhidráttartalma a többi diófélénél kicsit magasabb, koleszterint nem tartalmaz. Antioxidánsok találhatóak benne, megakadályozza a szívbetegségek kialakulását, csökkenti a vérnyomást, mivel magnéziumot tartalmaz. A kalciumhoz hasonlóan a magnézium is fontos szerepet tölt be a csontok egészségének megőrzésében.
A kesudió megakadályozza az epekő kialakulását is, valamint gazdag olyan vitaminokban, mint a riboflavin, a pantoténsav, a tiamin, a niacin. Ezek a vitaminok távol tartják a vérszegénységet. A kesudió segít abban, hogy a szervezet megfelelő módon használja fel a vasat, illetve elpusztítja a szabadgyököket is, melyek egészségügyi problémákat okozhatnak.