A mandula kistermetű lombhullató fa, őshazája Nyugat-Ázsia hegyvidéke, ahol optimális körülmények között fejlődhet.
Az utóbbi években világszerte termesztik kereskedelmi megfontolásból. Tavasszal a fa virágai fehéres-rózsaszínűek, és ezekből alakul ki őszig a termés. A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket.
Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd. A mandula olyan – a fogyókúra szempontjából is – értékes nyomelemeket tartalmaz, mint a vas, a mangán vagy éppen a cink. A mandula a marcipán alapanyaga, amelyhez az aroma kedvéért kevés keserűmandulát is kevernek. Süteményekben, főként a piskótában tökéletesen helyettesítheti a lisztet, ami a lisztérzékenyek kedvencévé avathatja, de darálva, szeletelve díszítésre is kiváló. A fáról éretlenül szedett, tűvel még könnyen átszúrható mandulából likőrt, befőttet lehet készíteni, amit az édesipar előszeretettel használ. Mandulalikőr készül érett mandulából is. Sósan elkészítve is kedvelt csemege.