Szabadidő - Életmód

Idén minden eddiginél többen, közel 11 ezer ember vett részt a 42. Lidl Balaton-átúszáson, amelyet július 21-én, egy nappal a tervezett időpont után rendeztek meg a kedvezőtlen időjárás miatt. Az eseményen a Szerencs VSE úszói is képviseltették magukat.

Az indulók három erőpróba közül választhattak: a legtöbben a klasszikus, 5,2 kilométeres távot teljesítették, vagyis Révfülöpről indulva úsztak át Balatonboglárra. Akik ezt nehéznek találták, a 2,6 kilométeres fél távra neveztek. Az úszás mellett évről évre egyre többen jelentkeznek a Balaton-áthúzásra is, ők SUP-on teljesítették az északi és déli part közötti 5200 métert.

„A 7 órakor rajtoló első úszók közül közel 9500 amatőr és profi sportoló küzdötte le a délnyugati irányból megélénkült szelet és hullámzást, hogy átúszhassák Közép-Európa legnagyobb tavát. A balatonboglári strand árnyas zöldjében sokan pihentek meg a fárasztó úszás után” – közölték a szervezők. Hozzátették: mindeközben a 2,6 kilométeres távon 916 úszó indult el Balatonboglárról, majd egy félkört megtéve visszaérkeztek a kiindulási pontra. A nap programja a 8 órakor induló Balaton-áthúzással folytatódott, ahol 681 lelkes amatőrnek szurkolhattunk, akik SUP-deszkával abszolválták a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5200 méteres szakaszt.

A szervezők hangsúlyozták, hogy a felerősödött nyugati szél által, a Balaton közepén tapasztalható hullámzás miatt a rajtolást délelőtt 11 órakor felfüggesztették, majd a HungaroMet meteorológusaival és a balatoni vízirendészettel egyeztetve délután fél 1-kor újraindították, így az átúszás szintideje is kitolódott 1 óra 15 perccel. A résztvevőket több száz vitorlás és számos szurkoló buzdította az úszófolyosón. Sok hajón frissítővel, szőlőcukorral és zsíros kenyérrel várták a megpihenni vágyókat, hogy lelkileg és fizikailag egyaránt feltöltődve folytathassák az úszóeseményt.

„A Szerencs VSE úszó szakosztályából ismét több versenyző indult, köztük Nagy Natasa, aki az 5,2 km-es távot, és Nagy Olivér, aki a féltávot először teljesítette. Kazsik Csenge és Kiss Rozi Luca egyéni csúcsot úsztak. Az 5,2 kilométert átúszó szerencsi sportolók között volt Kazsik Csenge, Rábai Bence, Gál Olivér, Balázsfalvi József, Kovács Kristóf, Kazsik Sándor, Rábai-Juhász Jázmin Zsófia, Szemán Gábor, Szemán Balázs, Galyas Zoltán, Rábainé Végh Anett, Brogyánszki-Szaszák Brigitta, Juhász Barbara, Körömi Imre, Köröminé Tőkészky Krisztina, Kiss Rozi Luca, Nagy Natasa, Kelecseny Fanni és Béres Levente. Féltávot teljesített: Czimbalmos Anikó, Nagy Olivér és Nagy Péter, míg a Balaton áthúzást Szentirmai Tímea teljesítette” – tájékoztatta szerkesztőségünket Rábainé Végh Anett képviselő.