Sziréna

Két ember életét vesztette február 1-jén szén-monoxid-mérgezés miatt Szerencsen, a Darvas László utcában.

A szerencsi tűzoltók gázkoncentráció-mérő készülékkel méréseket végeztek az érintett sorházi lakásban, a mérőműszer az alsó és a felső szinten is magas szén-monoxid-koncentrációt mutatott ki. Az ingatlanban egy nyílt égésterű gázkazán üzemelt, a lakásban pedig nem volt szén-monoxid-érzékelő.

Télen intenzívebben kell fűteni és jellemzően több meleg vizet használnak az emberek – hívja fel a figyelmet közleményében a katasztrófavédelem. Ha nyílt égésterű fűtőeszközt vagy vízmelegítőt használunk, akkor mérgező szén-monoxid keletkezhet. Teljesen mindegy, hogy gázzal, fával, brikettel, szénnel, vagy olajjal fűt valaki, amennyiben a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, akkor ott szén-monoxid keletkezik.

Nem elég néha kiszellőztetni azokban a szobákban, ahol ilyen fűtés vagy vízmelegítő működik, különösen a jól záró nyílászárókkal ellátott helyiségekben. A megfelelő levegő-utánpótlást elősegíti például a nyílászárókba szerelt résszellőző, illetve az égéstermék-elvezető felülvizsgálata, karbantartása.

A szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem képesek érzékelni, ezért mindenképpen tanácsos egy jó minőségű érzékelőt beszerezni otthonra. A közelmúltban frissült a katasztrófavédelem szén-monoxid-érzékelőkkel kapcsolatos listája.

Fotó: illusztráció

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.